Pelēko zirņu batoniņš un cūku pupu pastēte? Jā! Latvijā izstrādāti uzturā ļoti vērtīgi produkti

0 Komentāru

Drīzumā veikalu plauktos varam gaidīt mūsu pašu pākšaugu pastētes, ekstrudētas pākšaugu uzkodas un pākšaugu batoniņus, kas ražoti no mūsu pašu audzētiem pākšaugiem.

Latvijas gada balvu zinātnē saņēmuši mūsu paši eksperti, kuri izstrādājuši jaunus risinājumus ar olbaltumvielām un šķiedrvielām bagātu pārtikas produktu ražošanai no Latvijā audzētiem pelēkajiem zirņiem, cūku pupām un lauka pupām.

Muižniece-Barsava norāda, ka ir vairāki aspekti, kāpēc cilvēki nepatērē pākšaugus, tostarp tamdēļ, ka cilvēki uzskats, ka šīs kultūras pagatavošanas laiks ir pārāk ilgs. “Līdz ar to mēs projekta ietvaros ar Eiropas atbalstu esam izstrādājuši inovatīvus produktus, kas ir daudzfunkcionāli, kas var būt gan kā brokastu pārslas ar dažādām garšām, gan kā grauzdiņi salātos, grauzdiņi dažādās zupās, tādējādi panākot, ka cilvēks var uzņemt diezgan lielu olbaltumvielu daudzumu, izmantojot mūsu nacionālās izejvielas, kas ir pākšaugi – pupas, zirņi,” tā viņa.

Foto: ekrānuzņēmums no video

Projektā darbojas arī profesore Ruta Galoburda, kura skaidro: “Lai mēs šos pākšaugus varētu pārtikā izmantot, mums vajadzēja izveidot komandu, kas nodarbosies ar pētījumiem. Rezultātā mums bija projekta vadītāja, maģistrante, doktorantes un doktorantu vadītāji.”

Pētniece Asnate Ķirse norāda, ka projekta ietvaros tika izmantotas arī dažādas jaunās tehnoloģijas, piemēram, viens no izstrādātajiem produktiem ir pākšaugu pastētes, kuru pagatavošanā tika izmantota augstspiediena tehnoloģija, lai nodrošinātu produkta garāku derīguma termiņu

Asnate Ķirse
Pētniece

“Pētījums joprojām turpinās. Un tajos tiek izmantots arī “mākslīgais kuņģis”, kas ir iekārta, kur simulācijā redzams, kā pārtika tiek sagremota. Tas nepieciešams lai pētītu, kā mūsu izstrādātie produkti un izvēlētās tehnoloģijas ļauj labāk cilvēkiem uzņemt produktos esošās uzturvielas.”

Ķīmiķe un inženiere Liene Straute: “Ir izveidoti arī pākšaugu batoniņi, kas vēl ir zināmā attīstības procesā, un par tiem tiek rakstīts maģistra darbs. Savukārt, runājot par produktiem, kas jau ir izstrādāti ar dažādām garšām un būtībā gatavi jau doties pie patērētājiem, – šeit ir izstrādāta doktora disertācija.”

16. februārī, svinīgā apbalvošanas ceremonijā LU Akadēmiskā centra Dabas mājā, izvēloties 12 nozīmīgākos sasniegumus un sešus projektus, tika godināti 2017. gada nozīmīgāko zinātnes sasniegumu autori un autoru kolektīvi Latvijā.

0 Komentāru