LU pētnieces izstrādā tehnoloģiju, kas mazinās pārtikas zudumus

1 komentārs

Iespēja samazināt pārtikas atkritumus un vērtīga palīdzība cīņā ar pārtikas saindēšanos. Latvijas Universitātes (LU) pētniece kopā ar domu biedriem izstrādājusi jaunu iespēju noteikt pārtikas derīguma pakāpi. Runa ir par jutīgiem sensoriem, kas, mainot krāsu, norāda uz produkta svaigumu.

“Krāsas maiņa nosaka, vai produkts ir labs vai sabojājies. Tādējādi varam izvairīties no produktu izmešanas.” Pētniece Rūta Ozola Davidāne norāda uz viņas un kolēģu pētnieku grupas vienu no galvenajām motivācijām, kāpēc tika radīts sensors, kas nosaka pārtikas produkta derīguma termiņu.

“Koši sarkana krāsa ir tad, kad produkts ir svaigs, kad sāk bojāties, ir violeta krāsa, un, kad vairs nav lietojams, ir tumši zila krāsa,” saka LU pētniece.

Minētajam krāsu mainošajam sensoram ir ņemti vienkārši materiāli, tie ir māli un dažādas vielas no Latvijas vietējām ogām. Jau ir veikti testi un rezultāti apstiprina, ka saskarē ar produkciju sensori vizuāli parāda, kad droši un kad nav vairs droši lietot attiecīgo produktu.

“Krāsa mainās no vides PH lielāka. Un dažādi produkti maina PH vidi.” Atšķirībā no pārtikas izlietošanas datumiem, kurus iedzīvotāji bieži vien nepamana. Šajā gadījumā pircējs varēšot uzreiz redzēt, cik svaigu pārtiku viņš pērk.

“Es esmu tas posms starp zinātni un industriju,” Solvita Kostikova norāda, ka viņa projektā iesaistījās tāpēc, lai pētnieču veikto darbu ieviestu realitātē. Pagaidām gan tas vēl nav zināms, kādā izskatā pārtikas drošības sensori noderēs.

“Vai tas būs veikalu ķēdēm vai gaļas pārstrādes uzņēmumiem, vai mazajiem ražotājiem.” Eiropas Savienības iestāžu veiktie pētījumi norāda, ka daudzi cilvēki izmet lietojamu pārtiku atkritumos.

“Pārtikas atkritumi, kas tiem izmesti, jo cilvēki neapskata saderīguma termiņu, ir 143 v. miljardu apmērā, tādējādi Eiropā tā ir milzīga problēma.”

Pašlaik pētījums ir joprojām attīstībā. Notiek sarunas ar uzņēmējiem, ir ieinteresētie. Pašlaik ir tikai liecības, kas norāda uz veiksmīgu iznākumu, jo neviens parakstīts līgums nav noslēgts.