Kosmosa zinātnieki Rīgā prezentē ideju par derīgo izrakteņu ieguvi no asteroīdiem

Komentāri

Rīgā turpinās Eiropas Planetārās zinātnes kongress, kas pie mums pulcē teju tūkstoti kosmosa pētnieku no visas pasaules.

Viens no konferences galvenajiem tematiem – derīgo izrakteņu ieguve ārpus Zemes.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Zinātnieku uzmanības centrā – derīgie izrakteņi, kas atrodami izplatījumā, – uz zemes sāk veidoties to deficīts. Minerālresursi kosmosā varētu būt nesalīdzināmi vieglāk iegūstami, jo, piemēram, uz Marsa, Mēness un it īpaši asteroīdiem gravitācija ir krietni mazāka. Kosmosa zinātnieks Hosē Luiss Galače uzsver, ka no asteroīdiem ir iegūstams ārkārtīgi daudz, tas pat varētu radikāli mainīt Saules sistēmas izpēti. Tomēr asteroīdi būtu jāizpēta vēl sīkāk.

Hosē Luiss Galače
Kosmosa zinātnieks

Sākotnēji mana kompānija fokusējas uz derīgo izrakteņu ieguvi no asteroīdiem. Tas būs pirmais solis pretim kosmosa resursu izmantošanai. Bet tāpat arī mums ir plāni iegūt resursus no Mēness, lai gan tas noteikti būs grūtāk.

Savukārt zinātnieks no Somijas secinājis, ka vienīgais veids, kā salīdzinoši lēti izpētīt asteroīdus, ir – izmantojot mazus kosmosa kuģus. Trīs gadu laikā tā varētu apgūt apmēram 300 asteroīdus.

Peka Janhunene
Kosmosa zinātnieks

Respektīvi, tas būtu mazs kosmosa kuģis ar teleskopu tā galā. Tas spētu, pietuvojoties tūkstoš kilometru attālumā no pat vistālākajiem asteroīdiem, parādīt augstas izšķirtspējas attēlu ar konkrētā asteroīda virsmu. Ar infrasarkana spektrometra palīdzību tad analizētu asteroīda mineraloģiju.

Konferences laikā daudzus jautājumus zinātniekiem uzdeva ārzemnieki, kuri konferencei sekoja tiešraidē. Sākotnēji pat interesenti domāja, ka pētnieki iztirzā zinātnisko fantastiku. Taču zinātnieki nešaubās, ka jau tuvā nākotnē kosmoss būs izplatītākā derīgo izrakteņu ieguves vieta.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl