Izstrādāta tehnoloģija, kā no atkritumiem iegūt eļļu zivju barībai

Pievienot komentāru

Lai uz pusdienu galdiem netrūktu zivju, pasaulē tiek meklēti risinājumi efektīvai un lētai to audzēšanai nebrīvē. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādā tehnoloģiju, kas zivju barošanai nepieciešamās eļļas ieguvei ļautu izmantot ražošanas blakusproduktus un atkritumus.

RTU zinātnieki izstrādā tehnoloģiju, kā no pārtikas vai rūpniecības atkritumiem iegūt eļļu barībai ar Omega-3 taukskābēm tām zivīm, kuras tiek audzētas nebrīvē. Tām dabiski neveidojas šīs taukskābes, kuru dēļ šo vērtīgo produktu iesaka lietot uzturā.

Pašlaik zivju barības ražotāji plaši izmanto proteīnus un eļļas, kas iegūti no lauksaimniecības augiem, piemēram, sojas un rapša, taču tajos nav Omega-3 taukskābes. Tāpēc radās ideja rast tam alternatīvo risinājumu.

“Mēs šo problēmu mēģinām risināt, meklējot alternatīvos avotus galvenokārt šīm eļļām, kuras būtu bagātas ar Omega-3 taukskābēm, lai galaprodukts – zivis no akvakultūrām – viņām uzturvērtība būtu pēc iespējas augstāka, līdz ar to arī cilvēka uzturs – veselīgāks,” stāsta RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta pētnieks Krišs Spalviņš.

Labākais risinājums ir proteīnu un zivju eļļas sintēzei izmantot mikroorganismus, secina zinātnieki. Viņu mērķis ir iegūt eļļu ar taukskābju sastāvu un koncentrāciju, kas ir tāda pati vai pat lielāka nekā dabīgajā zivju eļļā.

Interesi par šo tehnoloģiju jau izrādījuši vairāki ražošanas uzņēmumi. Potenciāli produkts varētu ieinteresēt arī zvejniekus, zivju barības ražotājus, zivju eļļas un zivju miltu ražotājus, kā arī zivju fermu īpašniekus.

Zivju audzēšana nebrīvē ir viens no visstraujāk augošajiem pārtikas ieguves veidiem, kas jau šobrīd planētas iedzīvotājiem sagādā apmēram pusi no uzturā lietotajiem zivju produktiem. Pēdējo piecpadsmit gadu laikā akvakultūras produkcijas apjoms ik gadu pieaudzis par vairāk nekā 7%.