Vai esi šorīt brokastojis? Idejas pilnvērtīgai maltītei steidzīgos rītos

1 komentārs
Vai esi šorīt brokastojis? Idejas pilnvērtīgai maltītei steidzīgos rītos
PUBLICITĀTES FOTO

Plašo pagatavošanas veidu un ātruma dēļ olas jau izsenis ir nemainīga brokastu klasika. Vārītas, sakultas gaisīgās omletēs, liktas uz grauzdētas maizītes vai pievienotas brokastu salātiem – olas ir gardas visos veidos. Brokastis, kurās tiek iekļautas olas, nodrošina cilvēkam enerģiju vismaz uz pusi dienas, kā arī mazina vēlmi pēc uzkodām dienas laikā. Ieskaties, kādus padomus ātrām un pilnvērtīgām brokastīm iesaka Ziemeļeiropas vadošais olu ražotājs AS “Balticovo”.

Olas neapšaubāmi ir viens no iecienītākajiem brokastu ēdieniem. Tās ne vien iepriecina garšu kārpiņas, bet ir arī sātīgas un ļoti ātri pagatavojamas. Lielākā daļa brokastotāju olas izvēlas cept, vārīt vai sakult kultenī, taču, lai atsvaidzinātu ierasto ikdienu, brokastu pagatavošanai var pieiet mazliet radošāk, piemēram, pievienojot dārzeņus vai iecepot maizītēs.

Klasiskās “vēršacs” cienītājiem iesakām pamēģināt tās iecept kādā apēdamā formā, piemēram, maizes šķēles garoziņā, sīpola gredzenā vai bekona šķēlē, ja vēlies sātīgākas brokastis. Veselīga uztura piekritēji parasti kultenim pievieno tomātus vai iecep avokado pusītē. Tāpat olas  var pievienot brokastu salātiem – novāri olu attiecīgajā mīkstumā pēc savas gaumes, sadali četrās daļā un kārto uz svaigiem salātiem.

Ja vēlies pamēģināt ko vēl nebijušu, iesakām pamēģināt olu “kažociņā”. Vajadzīgo olu daudzumu mīksti novāra, atdzesē un noloba, cenšoties neiebojāt baltumu, lai dzeltenums neiztecētu. Pēc tam olas vienkārši apviļā rīvmaizē un apcep uz pannas sviestā vai arī gatavo panējumu, sakuļot krējumu ar rīvmaizi. Liec uz šķīvja un baudi kopā ar svaigiem salātiem. Ātri un vienkārši!

Olu kultenis ir viens no pasaules ģeniālākajiem ēdieniem. Krēmīgs, maigs un gatavs dažās minūtēs. Lielisks risinājums tiem, kuriem nav laika lēnām un bez steigas gatavot kādu kulinārijas brīnumu. Olu kultenis ir tik vienkāršs, bet tajā pat laikā to var pagatavot daudz un dažādos veidos. Vai, olu sakuļot, tai pievienot pienu vai varbūt krējumu, bet varbūt labāk ūdeni? Bet varbūt neko? Kādu pannu lietot, kādu lāpstiņu? Un ko darīt ar sieru? To likt olā uzreiz vai beigās? Turklāt ir pavāri, kas iemanījušies šī tik ātri pagatavojamā ēdiena procesu izstiept līdz pat stundai, ja sakultās olas, piemēram, karsē ūdenspeldē.

Ir daudz vienkāršāki veidi, kā kulteni izcept krēmīgu, apjomīgu un nevainojamu. Piedeva, kas neļaus kultenim saplakt un kas uzturēs krēmīgi gardos olu kunkulīšus, ir kukurūzas vai kartupeļu ciete. Turklāt ciete ne tikai uztur kulteņa masu, – tā neļauj olai tik ātri sadegt un kļūt sausai, gumijotai un nebaudāmai. Citiem vārdiem – tā nodrošina olas krēmīgumu, nepieļaujot tās pārcepšanos. Izmēģini un salīdzini!

Ja arī iepriekš minētie pagatavošanas veidi joprojām šķiet pārāk laikietilpīgi un sarežģīti, AS “Balticovo” jaunā produktu līnija ”EVA” piedāvā risinājumu – olu kulteni ar jau pievienotām garšvielām, kas ir gatavs cepšanai! Šī olu masa ir bez laktozes, tāpēc būs piemērota arī tiem, kuri uzturā pienu nelieto. Sakrati, uzlej uz pannas, viegli apcep – un darīts! Pagatavošanas laiks aizņems vien pāris minūtes, taču būsi ticis pie pilnvērtīgas maltītes, kas dos enerģiju un nodrošinās ar organismam nepieciešamajām uzturvielām. Kultenis iepakots 300ml “Bio-Based TetraPak” iepakojumā, nodrošinot brokastis diviem!

Olas ir viegli pieejams, veselīgs un gards pārtikas produkts, kas ir lieliski piemērots brokastu pagatavošanai. Tās ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, satur visas neaizstājamās aminoskābes, kā arī rada sāta sajūtu. Tāpēc tās ir īpaši noderīgas gan tad, ja jāsamazina liekais svars, gan arī, ja jāpalielina muskuļu masa.