Olu baltumi tievētājiem un muskuļu audzētājiem

Pievienot komentāru
Olu baltumi tievētājiem un muskuļu audzētājiem
PUBLICITĀTES FOTO

Viena ola satur apmēram sešus gramus proteīna un 70 kalorijas, bet tieši baltums satur lielāko daļu proteīna – četrus gramus, turklāt tajā ir tikai 17 kalorijas! Tādēļ fantastisks veids, kā receptēs samazināt kaloriju daudzumu un uzņemt tīru, augstvērtīgu proteīnu, ir izvēlēties olu baltumus. Tiem, kas mēģina samazināt holesterīna līmeni vai cenšas atbrīvoties no liekā svara, olu baltumi būs teicama maltītes izvēle, piedāvā olu un olu produktu ražotāja AS ”Balticovo” jaunais zīmols ”Eva”.

Olas baltumu veido 90% ūdens un 10% proteīna, tajā ir daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu. Vienā olas baltumā ir 54 mg kālija, kas nepieciešams iekšējo orgānu darbības veicināšanai, turklāt daudzi pētījumi vēsta, ka kālijs pazemina asinsspiedienu, kā arī samazina kardiovaskulāro slimību risku. Olas baltums satur arī nātriju, kas nepieciešams sirds un nervu sistēmas darbībai. Olas ir labs riboflavīna jeb B2 vitamīna avots, bet tieši baltumā atrodas 62% olā esošā B2 vitamīna. Turklāt olu baltumi nesatur holesterīnu un cukuru, tādēļ tos uzturā ieteicams lietot tiem, kas sirgst ar diabētu vai sirds slimībām.

Īpaši ieteicams olu baltumus uzturā uzņemt tieši brokastu laikā, jo proteīns nodrošina ilgāku sāta sajūtu, kā arī radīs mazāku vēlmi vēlāk našķēties ar neveselīgām uzkodām. Proteīns, kas atrodas baltumā, ir ļoti vērtīgs, jo satur arī visas pamata aminoskābes. Augstās kvalitātes proteīns ne tikai palīdz veidot muskuļu masu, bet arī ļauj ilgāk justies enerģiskam un var mazināt apetīti. Tiem, kas apņēmušies dzīvot veselīgāk un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, vērts biežāk uzturā iekļaut olu baltumus. Runājot par kalorijām, baltums satur tikai ceturto daļu no visām olā esošajām kalorijām, turklāt tajā nav tauku, tādēļ tas lieliski iederēsies zemu kaloriju diētā.

Lai dažādotu savu maltīti, baltumus var ne tikai sakult omletēs, bet arī izmantot desertu gatavošanā, jo uzputotiem baltumiem piemīt gaisīga tekstūra. Pirmais, kas daudziem nāk prātā, ir bezē cepumi; kad šī prasme apgūta, var mēģināt pagatavot leģendāro Pavlovas kūku vai franču iecienītos makarūnu cepumus. Desertu pagatavošanai piemērots būs ”EVA” olu baltums, kas ir putojams uzreiz un ir īpaši pielāgots konditorejas vajadzībām, kļūstot par lielisku palīgu saldumu pagatavošanā. Produkts sastāv no 14 olu baltumiem, tāpēc būs piemērots arī lielākām gastronomiskajām izvirtībām.

Tāpat slaidās līnijas vērotāji novērtēs olu baltumu majonēzi, kas pagatavojama tikai divu minūšu laikā – olu baltumu saputo kopā ar citrona sulu, sinepēm, sāli un eļļu. Turklāt to ledusskapī var uzglabāt līdz pat divām nedēļām. Smalku garšu cienītāji var baudīt krēmīgus kokteiļus, kas rotāti ar krēmīgu putu cepurīti. Pieredzējuši pavāri pirms putošanas pievieno šķipsniņu sāls vai citronskābes, lai putas būtu stingrākas.

Nereti olu baltumus mēdz izmantot pat skaistumkopšanā, gatavojot sejas maskas. Taukainu sejas ādu var palutināt ar masku, kurā olas baltums sajaukts ar citrona sulu, bet kombinēta sejas āda novērtēs masku, kur pievienota arī karotīte medus. Katrā ziņā olu baltumus iespējams izmantot visdažādākajos veidos, taču skaidrs ir viens – produkts ir patiesi vērtīgs kā saldummīļu, tā veselīga uztura cienītāju vidū! Izvēlies kvalitāti, izvēlies ”Eva” olu baltumu!