Nekur pasaulē nav garšīgākas maizes kā pie mums, Latvijā…

Nekur pasaulē nav garšīgākas maizes kā pie mums, Latvijā…
PUBLICITĀTES FOTO

Mūsdienās ir tik bezgala daudzveidīga un bagātīga ēdienu izvēle, ka varētu likties – kam gan mums vajadzīgi tie ierastie un labi zināmie produkti, ja ir iespēja turpat vai ik dienas izmēģināt kaut ko jaunu un eksotisku? Un tomēr ir ēdienu receptes, kas mūsu  tautai, izturot laika un vēstures pārbaudījumus, arvien tiek saudzētas un lolotas.

Tradicionālā rudzu maize Latvijā vēl šodien ieņem goda vietu  –  recepti mūsu senči ir rūpīgi saglabājuši cauri gadu simteņiem un nodevuši tālāk paaudžu paaudzēs kā lielāko svētumu. Kur gan slēpjas tas rudzu maizes noslēpums, tas pievilcības spēks, kas liek maizi godināt un arvien likt galdā   – vai tas rodams garšā, smaržā vai citās īpašībās? Ko rudzu maize nozīmē mums šodien?

Evija Krūze, aktrise

“Rudzu maize man saistās tikai un vienīgi ar Latviju! Nekur pasaulē nav garšīgākas maizes kā pie mums. Kad braucam viesizrādēs pie tautiešiem uz citām zemēm, vienmēr vedam kā ciemakukuli īstu rudzu maizi, tā ir vērtīgākā un gaidītākā dāvana. Protams, veikalā izvēloties maizi, rūpīgi jāizlasa, kas ir tās sastāvā, jo ne visas maizes, kas izskatās pēc rupjmaizēm, ir tiešām rudzu maizes, bieži puse no miltiem ir kviešu milti. Ar Lāču rudzu maizi nekļūdīsieties. Un tā ir tik garšīga, ka bieži vien sagribas tikai maizi ar sviestu, bet visbiežāk maize man ir kā papildinājums kādam citam ēdienam, piemēram, zupām vai gaļai. Bet, ja nav laika paēst, no mājām šad tad paņemu līdzi maizītes, enerģija nezudīs! Un muļķības, ka no maizes var uzbaroties, pat diētās rudzu maize ir iekļauta tās vērtīgo uzturvielu dēļ. Galetes vai sausmaizītes diētām tieši ir sliktākas, jo dod ātru enerģiju, bet vēderam nav ko darīt, pārāk viegli pārstrādājās. Jā, un tomātmaizes!!! Mmm… siekalas saskrēja mutē, rudzu maize, sviests un mammas audzētie tomāti, tas ir īsts gardums. Maize manās mājās ir vienmēr, mana ēdienkarte ir dažāda, gadās, ka ne katru dienu lietoju maizi, bet rudzu maizei ir tas labums, ka to var ilgi saglabāt, baltmaize pēc nedēļas jau būtu nebaudāma. Rudzu maize man ir kā simbols veselībai un spēkam!”

Foto: PUBLICITĀTES FOTO

Lauris Lizbovskis, sporta žurnālists, tautas sporta entuziasts

“No maizes veidiem es uzturā lietoju pārsvarā tikai rupjmaizi, un, vēlams, tieši to rupjāko, ar pēc iespējas lielāku rudzu miltu procentu sastāvā. Pirmkārt, tas ir labāks un ilglaicīgāks enerģijas avots nekā “gaišās” kviešu miltu maizes, otrkārt, ēdot rupjmaizi, ātrāk izjūti sāta sajūtu, un uzņem mazāk kalorijas, nekā patērējot uzturā baltmaizi.

Tā kā ikdienā pats aktīvi sportoju – skrienu, nodarbojos ar orientēšanās sportu, rogainingu utt. – tad ēdiena izvēli lielā mērā ietekmē tas, cik veselīgs un noderīgs organismam tas ir. Jo sporta veidi, ar kuriem nodarbojos, prasa spēku un izturību, līdz ar to enerģija nepieciešama man ilgākam laikam.

Tomēr arī garša, protams, nav mazsvarīga, un varu atzīties, ka mans favorīts jau ilgi ir ”Lāču” ceptā burkānmaize!

Rupjmaizi ikdienā lietoju bez sviesta, gan brokastīs visādās variācijās, gan pusdienās pie zupas vai kāda gaļas ēdiena.

Manuprāt, īpaši rupjmaizei piestāv dažādi zivju ēdieni. Jau sen zināms, ka zivis ar asakām iesaka ēst tieši ar rupjmaizi, lai nepaliek kāda asaka kaklā”

Foto: PUBLICITĀTES FOTO

Tas tiesa, Latvijā rudzu maizi ir ēduši gadu simtiem un tā joprojām ieņem goda vietu.  Un ne velti!

”Lāči” mēģināja izpētīt, kur tad slēpjas tas rudzu maizes noslēpums, tas pievilcības spēks, kas liek maizi godināt un arvien likt galdā   – vai tas rodams tradīcijās un dzīvesziņā, bet varbūt garšā, smaržā vai citās īpašībās?

Par garšu un smaržu šaubu nav – pēc tradicionālās sentēvu receptes ceptā rudzu maize vienmēr būs garda un sātīga. Bet kā ir ar veselīgumu un daudzajām labajām minerālvielām un vitamīniem, kas esot rudzu pilngraudu maizē?

Pēc ”Lāču” ceptuves īpaša pasūtījuma produktu kvalitātes laboratorijā Vācijā tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes, kas apstiprināja to, ka mīti par rudzu maizes veselīgumu nepavisam NAV mīti! Īstajā rudzu maizē patiesi IR ļoti daudz cilvēka veselībai nepieciešamo minerālvielu un vitamīnu.

Īstā rudzu maize ikdienā tiešām var būt lielisks palīgs labas veselības uzturēšanā, palīdzot izvairīties no vairākām mūsdienās vistipiskākajām saslimšanām. Līdz ar to jāpiekrīt zinātniekiem – rudzu maize ir ideāls produkts mūsdienu cilvēkam, jo ir izcils šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu avots.

Paaugstina organisma aizsargspēju

Jā, tieši tā – rudzu maizītē esošais Magnijs un B grupas vitamīni paaugstina organisma aizsargspēju pret slimībām. Apēdot 3 šķēlītes 100% rudzu miltu maizes (jeb 170g – 200g), mēs varam uzņemt nozīmīgu daļu no ik dienas nepieciešamā vitamīnu un minerālvielu daudzuma.

Uzlabo vielmaiņu un palīdz cīnīties pret lieko svaru

Tā kā rudzu maizes sastāvā ir arī antioksidanti, B grupas vitamīni un olbaltumvielas, tad šis komplekss ir lielisks palīgs cīņā pret lieko svaru, jo uzlabo vielmaiņu. Turklāt tajā esošās šķiedrvielas radīs sāta sajūtu un samazinās apetīti maltīšu starplaikos.

Nodrošina organismam lielāku izturību un spēku

Šķiedrvielu jeb ogļhidrātu uzņemšana svarīga ne tikai sportistiem vien! Rudzu maizītes iekļaušana ikdienas maltītēs piešķirs organismam lielāku izturību un spēku, nostiprinās imunitāti un palīdzēs cīņā ar saslimšanām.

Normalizē holesterīna un cukura daudzumu asinīs

Rudzu maizē esošās šķiedrvielas ir ārkārtīgi vērtīgas arī tādējādi, ka palīdz normalizēt holesterīna un cukura daudzumu asinīs.

Palīdz uzturēt labu mutes un zobu veselību

Jā, lai cik pārsteidzoši neizklausītos, bet arī labai mutes un zobu veselības uzturēšanai ir svarīgi ēst rudzu maizi, jo tiks nodrošinātas tik vajadzīgās šķiedrvielas, turklāt maizes ēšana masē smaganas.  Bet- ņemiet vērā, ka pēc maizes ēšanas obligāti jāiztīra zobi, jo maizes mīkstumiņam ļoti patīk pielipt pie zobiem!

Uzturot un godājot sentēvu tradīcijas, nozīmē arī rūpēties par savu un savas dzimtas veselību. Un mums, Latvijā dzīvojošajiem, ir paveicies, jo joprojām varam baudīt īstu, pēc tradicionālās, gadsimtos izlolotās receptes cepto 100% rudzu miltu maizi no Latvijā