Dažas idejas maziem svētkiem divvientulībā

Pievienot komentāru
Dažas idejas maziem svētkiem divvientulībā
Ylanite Koppens/Pexels

Šobrīd mēs vislabāk varam sevi un arī viens otru palutināt, garšojot un baudot ēdienus. Restorānu atmosfēra izpaliek, bet mēs – Viesistabas kulinārijas kursu pasniedzēji, vēlamies jums piedāvāt dažus ēdienus, idejas un receptes, kuras variet realizēt mājās, pagatavojot viens otram kādus īpašus ēdienus.

Šeit ir trīs fotoreceptes: viena, kuru novērtēs dāmas, otra, kuru novērtēs kungi, un trešā – būs šokolādes  deserts, ko noteikti novērtēs visi.

GARNELES AR AVOKADO UN APELSĪNIEM

  • 1 apelsīns
  • 60 ml olīveļļas
  • ½ līdz 1 tējk. Alepo čili piparu (pēc vēlēšanās)
  • neliela sauja svaigas piparmētras
  • sāls un melnie pipari
  • 1 laima sula
  • 10 lielas atlaidinātas un notīrītas garneles
  • 150 g ķiršu tomātu
  • 1 avokado
  • liela šķipsna raudenes
  • dīgsti pasniegšanai

Ar asu nazi nomizo apelsīnu un, turot to virs bļodas, izgriež apelsīnu segmentus. Izspiež sulu no atlikušā apelsīna, kā arī nolej sulu no segmentiem. Apelsīnu sulai pieliek Alepo čili piparus, sakapātu piparmētru un 1 ēd. karoti olīveļļas, pieber sāli, piparus un ieliek garneles marinēties.

Tikmēr, citā bļodā samaisa laima sulu, otru pusi Alepo čili piparus, raudeni un lēnām pievieno atlikušo olīveļļu. Mērcē ieliek uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātus un apelsīnu segmentus.

Uzkarsē grilpannu un apcep iemarinētās garneles no abām pusēm, līdz tās gatavas.

Apceptās garneles liek uz šķīvjiem. Apelsīnu un tomātu salātos viegli iemaisa gabalos sagrieztu avokado. Salātus liek uz šķīvjiem kopā ar garnelēm. Rotā ar dīgstiem.

LIELLOPA STEIKS AR SĒNĒM UN CEPTU BATĀTI

  • 200 g liellopa steiks
  • sāls
  • Brandenburgas viskija pipari (vai parastie melnie pipari)
  • 1 ēd. k. eļļas
  • 1 mazs šalotes sīpols
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 55 g sviesta
  • 2 zariņi timiāna
  • 1 ēd. k. Dižonas sinepju
  • 2 tējk. Vusteršīras mērces
  • 100 g brūno šampinjonu
  • 1 liels saldais kartupelis (apmēram 400 g)

Steiku ar papīra dvieli nosusina un no abām pusēm apber ar sāli un pipariem.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Nomizo saldo kartupeli un sagriež salmiņos, pārlej nedaudz eļļas un liek cepeškrāsnī cepties, līdz paliek zeltaini un kraukšķīgi.

Šalotes sīpolu sīki sagriež un ķiploka daiviņas sasmalcina.

Sēnes sagriež četrās daļās, uz karstas pannas viegli apcep un noliek malā.

Pannā ielej eļļu un to kārtīgi uzkarsē. Steiku no abām pusēm pa 3 minūtēm apcep, noliek malā.

Pannā, kurā cepās steiks, izkausē pusi no sviesta, ieliek sīpolu, ķiplokus un timiāna zariņus, tad apcep līdz tie kļūst zeltaini. Pielej 120 ml ūdens un kārtīgi maisa, pieliek sinepes un Vusteršīras mērci. Samazina karstumu un, turpinot maisīt, pa daļām pievieno atlikušo sviestu – līdz mērce kļūst viendabīga.

Liek steiku, sēnes un saldā kartupeļa salmiņus uz šķīvjiem un pārlej ar mērci.

ŠOKOLĀDES MUSS

  • 2 olas
  • 200g tumšā šokolāde
  • 200ml saldais krējums
  • 50g pūdercukurs
  • 20g cukura
  • 5g sviesta
  • šķipsna Šokolādes piparu
  • šķipsna sāls
  • 250g saldētu zemeņu

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Bļodā saputo olu baltumus ar pusi (25g) pūdercukura līdz stingrām putām. Atsevišķā bļodiņā viegli samaisa olu dzeltenumus. Vēl citā lielā bļodā saputo saldo krējumu ar otru pusi pūdercukura (25g). Ūdens peldē izkausē gabaliņos sagrieztu šokolādi un, kad tā izkususi – iemaisa sviestu. Saputotajā saldajā krējumā viegli iemaisa olu dzeltenumus, tad pa daļām iecilā mazliet atdzesētu šokolādi un beigās pa daļām iecilā saputotos olu baltumus, līdz masa kļūst viendabīga.

Musu liek pa trauciņiem un ieliek ledusskapī līdz pasniegšanai.

Zemenes atkausē un sablendē ar cukuru. Atdzisušo musu izņem no ledusskapja un pārlej ar zemeņu mērci.

Mazliet par īpašajiem produktiem, kurus sauc par Afrodiziakiem

Jau kopš neatminamiem laikiem cilvēki meklējuši brīnumēdienu, kas to baudītājiem liktu iedegties seksuālā iekārē un palielinātu pašu spējas, šo iekāri apmierināt. Šādus ēdienus, dzērienus vai smaržas dēvē par afrodiziakiem, kuru nosaukums cēlies no sengrieķu mīlas un skaistuma dievietes Afrodītes vārda. Te būs daži vēsturiski interesanti piemēri, kurus variet iekļaut savās ēdienkartēs īpašo randiņu laikā.

Čili piparu asums valdzina gan pārdrošus ēdājus, gan dziedniekus no Taizemes līdz Taiti. Dažos Āfrikas nostūros to pievienoja ūdenim, mazgājot seju, skaistumkopšanas nolūkos. Čili esošā viela kapsaisīns, kairina mēles nervu galus, kas liek izdalīties epinefrīnam – vielai, kas paātrina sirdsdarbību un palīdz izdalīties endorfīniem. Tomēr brīdinām, lietojiet čili piparus pēc spējām un vēlmēm, tikai gan iekšķīgi, jo masāža varētu izvērsties nepatīkami kodīga.

Seksīgs fakts – acteku valodā avokado ir “ahuacatl” un nozīmē sēklinieks, visticamāk tā formas dēļ. Taču avokado sastāvā ir folijskābe, B9 vitamīns (kas dod vairāk enerģijas) u B6 vitamīns (kas palīdz izstrādāt testosteronu – vīrišķo hormonu).

Pateicoties mītam par Afrodītes rašanos no jūras putām, jūras veltēm tiek piedēvēts papildus afrodiziaka spēks. Pirms diviem tūkstošiem gadu Romas imperators Vitellius vienā ēdienreizē notiesāja 1000 austeres. Arī Kazanova ik rītu esot apēdis pa 50 austerēm, lai uzturētu sevi ”formā”. Austerēs ir daudz cinka – minerālviela, kas nepieciešama testosterona izstrādē un tās satur dopamīnu – vielu, kas palīdz palielināt iekāri.

Svaigi plūkts persiks atgādinot sievietes mīlīgi apaļās formas. Šekspīra ”Sapnis vasaras naktī” persiks parādās kā kārdinājuma simbols. Japānā sarkstošas līgavas pēc kāzām rotā mājas ar persiku ziediem – sievišķības un auglības simbolu. Patiesībā persikos esošais fosfors, dzelzs, kālijs, A un C vitamīni, visi lieliski uzlabo darba un citas spējas.

Vaniļas brīnišķīgais, siltais aromāts kaisles vairošanai izmantoja jau Montesuma, līdz spāņu konkistadori to atveda uz Eiropu. Pastāv pat 18. gadsimta pētījumi, kuri rāda, ka vaniļu saturoši līdzekļi veiksmīgi ārstē impotenci. Pie kam vaniļa ne tikai burvīgi smaržo, tai ir arī nomierinošs efekts.

Šokolāde savos valgos turēja gan marķīzu de Sadu, gan Napoleonu, taču vislabāk šokolādes spējas novērtēja acteku imperators Motesuma, kurš pirms došanās pie sava harēma ik dienas esot izdzēris pat 50 krūzītes šokolādes dzēriena. Arī slavenākais itāļu mīlētājs Kazanova izmantoja šokolādi, lai savaldzinātu pat visklīrīgākās jaunavas. Tiek uzskatīts, ka šokolādes valdzinošais spēks slēpjas tās saturā esošajiem un zinātniski pētītajiem savienojumiem seratonīnam un feniletilamīnam, kas izraisa eiforiju. Lai nu kā, vēstures gaitā kārdinošā šokolāde ir tikusi gan aizliegta, gan izmantota naudas vietā.

Pastāv mīts, ka zemenes cēlušās no Afrodītes asarām, kad viņa apraudāja sava mirstīgā mīļākā nāvi. Zemenes ir ne tikai jutekliskas ogas, bet arī lielisks C vitamīna avots un to sastāvā esošās vielas palielina seratonīna jeb labsajūtas hormonu līmeni.

Cerams, ka drīzumā visi varēsim atgriezties pie dažādām svinībām un kulinārijas kursiem pie mums Viesistaba Event studio.

Ja Tev gribās nopirkt kādu no lieliskajām virtuves lietām, kuras mēs izmantojam savā darbā, tās var nopirkt šeit:  https://kolekcija.lv/

Novēlam jums garšām pilnu Valentīna dienas randiņu!

Video izmantotā mūzika no Scott Holmes.