Latvijā strauji izplatās koku slimība – bakteriālā iedega

Komentāri

Latvijā strauji izplatās augu slimība – bakteriālā iedega. Trīs vietās tā atklāta pirmo reizi, bet četrās vietās slimība atkārtoti uzliesmojusi perēkļos, kuros jau pērn liela daļa koku tika iznīcināti.

Par inficēšanos ar bakteriālo iedegu liecina brūnas un sačokurojušās lapas un augļi, tie izskatās kā apdeguši, miza uzpūšas un saplaisā, un mitrā un siltā laikā no mizas un augļiem izdalās pienbalts vai zeltains šķidrums. Nokalst un āķa formā izliecas arī koku zari.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Līdz šim iedegas dēļ izcirsts jau vairāk nekā pussimts koku, un eksperti prognozē, ka šis skaitlis būs krietni lielāks.

Vasarā Valsts augu aizsardzības dienesta uzticības tālruņa automātiskajā atbildētājā ik dienu atstāta vismaz viena ziņa par iespējamu jaunu bakteriālās iedegas gadījumu. Ne vienmēr aizdomas par infekciju apstiprinās, jo ne visiem kokiem šī slimība ir bīstama. Tā var būt liktenīga ābelēm, bumbierēm, pīlādžiem, vilkābelēm un krūmcidonijām.

Bakteriālās iedegas pazīmes:

–        auga lapas un augļi paliek brūni un izskatās apsaluši,

–        koka miza uzpūšas, saplaisā,

–        mitrā un siltā laikā no mizas un augļiem izdalās pienbalts vai zeltains šķidrums,

–        nokalst zaru gali un izliecas āķa formā;

Ja augs ir inficēts, tad šādas baktēriju kolonnas barotnēs izaug jau dažās dienās. Eksperti atzīst, ka vislielākais risks šo slimību ievazāt piemājas augļkoku dārzā ir, pērkot gadatirgos stādus, kam nav augu pases. Slimība Latvijā pirmo reizi atklāta salīdzinoši nesen – pirms 7 gadiem – un inspektori apgalvo, ka tā ir negatīvā pievienotā vērtība brīvajai preču kustībai, jo infekcija bieži vien Latvijā nonāk ar stādiem, kam nav zināma izcelsme.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl