Burtnieka ezerā četras naktis vāks zivju paraugus

Komentāri

Uzsākta Burtnieka ezera pētniecība, kuras mērķis ir radīt “ilgtspējīgu ezera apsaimniekošanas stratēģiju”.

Pētījumus par zivju sastāvu Burtnieka ezerā no šodienas veiks zinātnieku grupa no Čehijas Zinātņu akadēmijas kopā ar Vides risinājumu institūta pētniekiem.

Ezera izpēte tika uzsākta pagājušajā gadā. Tās mērķis ir radīt zinātniski pamatotu ilgtspējīgu ezera apsaimniekošanas stratēģiju, kas būtu draudzīga dabai un cilvēkiem. Pētījuma autori skaidro, ka tas ļaus labāk novērtēt situāciju ezerā – to, kādas un cik daudz zivis ir ūdens tilpnē, kādi augi ir ezerā, kā arī novērtē problēmas.

Šogad jau noticis pirmais izpētes darbu posms. Tajā zinātnieki veica pētniecisko zveju, kā arī ievāca ezera grunts dzīvnieku un ūdens paraugus. Šajā izpētes reizē paredzēts četras naktis veikt zivju paraugu ievākšanu ar nelielu zinātnisko trali, kā arī ar elektroimpulsu zvejas iekārtu, ar kuru zivis netiek nogalinātas.

Ievāktās zivis tiks svērtas un mērītas laivā uzreiz pēc noķeršanas, kas ļaus tās dzīvas atlaist ezerā.

Burtnieks ir piektais lielākais ezers Latvijā. Sākotnēji ezers tika saukts lībiešu valodā – “Astijervs” – tulkojumā tas nozīmē “Trauku ezers”. Pirmo reizi vārds “Burtnieks” minēts 1366. gada dokumentā, un savu vārdu tas ieguvis no blakus esošās pils. Burtnieku apvij daudz teiku, leģendu un nostāstu.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl