Augu un koku ieziemošana – kā to pareizi darīt?

Komentāri

Latvijā pirms solītā sala cilvēki steidza ieziemot dārzus un mazdārziņus – to saimnieki vēl joprojām uzrok zemi un gatavo augļu kokus un krūmus salam.

Līdzīgi darbi, tikai daudz vērienīgāki notiek arī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Kā tur notiek ieziemošanas darbi stāsta Botāniskā dārza dendroloģe Ārija Galeniece.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Piemēram, kabatlakatiņa koks jāpiesedz no ziemas sala, citādi līdz pavasarim tas var arī neizdzīvot. Kabatlakatiņu koks aug Viduseiropā, un Latvijas klimats tam ir pārāk skarbs. Līdzīgi tiek sietas arī, piemēram, magnolijas.

Savukārt, lai krūmiem neizsaltu sakņu sistēma, uz to saknēm tiek salikta priedes mizu mulča.

Ieziemotas tiek arī rozes. ”Uzberam zemes konusiņu, lai neizsaltu pumpuriņi, kas ir pie zemes. Nav slikti izmantot ar granti, jo tā izlaiž ūdeni cauri, ja uznāk lietus periods, tad nesakrājas,” stāsta dendroloģe.

Īpaši šajā gadalaikā jārūpējas par augiem, kas iestādīti vasaras beigās. Tādas, piemēram, ir ziemziedes jeb Ziemassvētku rozes. Tās jāpiesedz ar egļu zariem.

Tiesa gan, ieziemošana ne vienmēr glābj jutīgākos augus un kokus. Bēdīgs iznākums bija, piemēram, pagājušajā gadā, kad tos saldēja kailsals. Šogad dārza darbu mīļi cer uz sniegu, kas aizsargās augus.

Savukārt Botāniskā dārza darbinieki savāc lapas kompostam, taču Botāniskā dārza ieziemošana nenozīmē, ka tas līdz pavasarim būs slēgts – arī visu ziemu tajā būs daudz ko aplūkot, un darbinieki jau iecerējuši interesantas izstādes, bet tikko sākušas ziedēt acālijas, kuru krāšņumu varēs aplūkot pat līdz pavasarim.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl