Komentāri

Lai arī pēdējos gados tendence dot un saņemt kukuļus ārstu un pacientu starpā mazinās, tomēr aizvien ir gana daudz gadījumu, kad mediķiem tiek maksāts par pakalpojuma saņemšanu, lai arī par to jau vienreiz samaksājusi valsts.

Visbiežāk cilvēki izvēlas dot kukuli, lai nebūtu jāstāv garās rindās pie speciālistiem. Tomēr korupcijas pētnieki norāda, ka lielāka morālā atbildība par kukuļošanu ir jāuzņemas mediķiem, nevis pacientiem.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Lai arī korupcijas sērga veselības aprūpē Latvijā mazinās, joprojām ir gana daudz cilvēku, kuri netic, ka tikai bez kukuļa iespējams saņemt adekvātu un ātru palīdzību.

Netrūkst arī mediķu, kuriem kukuļa pieņemšana no pacienta ir ikdienas prakse. Ārsti šādu rīcību attaisno ar mazajām algām, bet pacienti – ka citādāk nav iespējams tikt pie pakalpojuma.

Korupcijas pētnieki akcentē, ka kukuļošana saēd veselības aprūpes sistēmu – pacienti vēlreiz samaksā par pakalpojumu, ko valsts jau nodrošina.

Turklāt veidojas situācija, ka turīgākie cilvēki palīdzību saņem labāku un ātrāk. Vienīgās zāles pret kukuļņemšanu – ārstiem jāspēj novilkt robežu un nepieņemt pateicības.

Nozares ministrs neslēpj sašutumu par to, ka ministrija nevar kontrolēt naudas plūsmu slimnīcās un uzraudzīt vai pacientu ārstēšana notiek godīgi.

Vairāk skaties pievienotajā video!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl