Vienreizējo plastmasas trauku ēra ēdināšanas uzņēmumos drīz beigsies. Vai kafejnīcas un bistro ir tam gatavi?

1 komentārs
Vienreizējo plastmasas trauku ēra ēdināšanas uzņēmumos drīz beigsies. Vai kafejnīcas un bistro ir tam gatavi?
NATĀLIJA VALDNIECE, 900 SEKUNDES

Vide cieš plastmasas piesārņojuma problēmu dēļ. Latvijā tikai trešdaļa plastmasas atkritumu tiek pārstrādāta. Lai to mazinātu, jau no nākamā gada janvāra vairāki vienreizlietojamie trauki ēdināšanas uzņēmumos tiks aizliegti. Vai kafejnīcas un bistro tam ir gatavi?

Plastmasas glāzei mūžs parasti ir ļoti īss – vien pāris minūtes. Diezgan bieži ēdināšanas uzņēmumos svaigi spiestās sulas tirgo tieši šādās glāzēs un vēl ar plastmasas salmiņu.

Šādas plastmasas glāzes saviem klientiem piedāvā līdzi ņemšanai, jo tas ir lētāk un ērtāk, TV3 pastāstīja vairāki aptaujātie ēdināšanas uzņēmumi. Pirms pāris gadiem tieši līdzi ņemšanai svaigi spiestās sulas sāka tirgot arī ”Lido” restorānos un bistro.

“Ja Latvijas iedzīvotājs šobrīd grib ņemt līdzi, dzīve mums ir tik ātra, tik steidzīgi strādājam, tad jābūt kaut kam līdzi. Bet jau pirms trim gadiem cēluši valdē, kā arī padomē esam daudz runājuši par šo, ka jāņem projām, jo piemēslojam ne tikai Latviju, bet arī zemeslodi,” saka ātrās ēdināšanas uzņēmuma ”Lido” dibinātājs un padomes priekšsēdētājs Gunārs Ķirsons.

Šīs glāzes arī netiek šķirotas un uzreiz nonāk kopējos atkritumu konteineros. Taču nākamgad ēdināšanas industrijā strādājošiem būs jāpielāgojas kam citam.

Jau pēc nepilna gada nevarēs izmantot ne tikai salmiņus un plastmasas glāzes. Jo stāsies spēkā Eiropas Savienības Padomes aizliegums plastmasas šķīvju, ēdamrīku, vates kociņu vai balonu kātiņu tirdzniecībai.

Plastmasas atkritumi tiešām stipri piesārņo vidi, kur nonāk mikrošķiedras daļiņās sadalījusies plastmasa, atgādina biedrības ”Zaļā brīvība” vadītājs Jānis Brizga: “Pēc tam putni, zivis un citi organismi cieš no tā visa. Un daudzos gadījumos kafejnīcās nevajag to plastmasu, mēs varam lietot keramiku, mums nav obligāti jālieto vienreizlietojamais trauks.”

Sāpīgākais ir tas, ka tikai trešdaļa visu plastmasas atkritumu otrreizēji tiek pārstrādāti. “Tās pārsvarā ir PET pudeles, dažādi polietilēni, trauki, bet ļoti daudzi plastmasas izstrādājumi nav pārstrādāti, jo tas nav ekonomiski pamatoti, tāpēc ļoti liela plastmasas daļa, kas pārsvarā tiek apglabāta,” teic biedrības ”Zaļā brīvība” vadītājs.

Tikmēr vairāki TV3 ēdināšanas industrijas aptaujātie vadītāji atzīst, ka pakāpeniski izņems vienreizlietojamos plastmasas traukus no apgrozības. Piemēram, ”Lido” jau tagad svaigi spiestās sulas tirgo gan stikla, gan plastmasas glāzēs.

Vairāk par tematu – raidījuma “900 sekundes” sižetā