Komentāri
Atklājot iemeslus valsts noslēpuma pielaides neizsniegšanai, sistēma tiktu sagrauta, uzskata Ilsteris
Foto:LETA

Par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas procesa uzlabošanu var diskutēt, bet, atklājot iemeslus valsts noslēpuma pielaides neizsniegšanai, sistēma tiktu sagrauta, atzīst uz ģenerālprokurora amatu kandidējušais prokurors Jānis Ilsteris.

Latvijas Prokuroru biedrības prezidents Ilsteris no cilvēciskā viedokļa saprot amatpersonas, kurām pielaide atteikta, bet uzskata, ka pašreizējā sistēma ir pietiekama. Ja amatpersonām atļautu uzzināt vairāk par pielaides atteikšanas iemesliem, tad rastos riski, proti, amatpersona var nojaust, kuras personas ir valsts drošības iestādes ziņotāji. Līdz ar to pārbaudāmā amatpersona var vērst sankcijas pret šādu cilvēku, un pastāv risks, ka ziņotājs turpmāk vairs nesadarbosies ar specdienestu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Tā būtu sistēmas sagraušana. Tāpēc ir ģenerālprokurors, kurš izskata sūdzības un var pārbaudīt drošības iestādes savākto informāciju. Ja Saeima ir ievēlējusi ģenerālprokuroru, tad nav pamata viņam neuzticēties. Vienīgi var diskutēt par šī procesa uzlabošanu,” uzsvēra Ilsteris.
Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā augstām valsts amatpersonām Satversmes aizsardzības birojs atteicis vai anulējis speciālo atļauju valsts noslēpumam. Specdienesti pārbaudāmajām personām nav tiesīgi atklāt iemeslus, kāpēc tiek atteikta pielaide valsts noslēpumam, taču tās SAB lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram.

Atsevišķas pārbaudāmās amatpersonas un politiķi rosina mainīt pielaides izsniegšanas mehānismu.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs kā ģenerālprokurora amata kandidātu šonedēļ nolēmis virzīt pašreizējo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, nevis Ilsteri.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl