3 komentāri

Ēdienkartē ierasto kotleti vai karbonādi aizstāt ar slieku miltu plācenīšiem. Kāpēc gan ne? Par to pārliecināti pašmāju zinātnieki, kas uzsākuši pētījumu par slieku izmantošanu pārtikā kā vērtīgu olbaltumvielu avotu. 

Ikdienā bez veikala neiztikt. Ēst vajag. Tikai, vai kāds iepirkumu maisiņā liktu arī sliekas? Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki ir sākuši pētījumu par slieku izmantošanu pārtikā. Šobrīd pasaulē ir gandrīz 2000 ēdamu sugu un nu ir pienākusi kārta sliekai.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Cilvēku skaitam uz zemeslodes pieaugot, jau pēc dažiem gadu desmitiem būs aktuāls jautājums par pārtikas nepietiekamību. Un tieši nodrošināt olbaltumvielas cilvēku uzturā būs problemātiski, ja tās tiks uzņemtas ar tādiem klasiskiem olbaltumvielu avotiem kā piens, zivis, gaļa un tās produkti. Tāpēc zinātnieki lūkojas uz netradicionālo olbaltumvielu avotu pusi tā teikt nākotnes pārtikas virzienā.

“Redzot, ka mums nav tik eksotisku ne kāpuru, ne kukaiņu, bet skatoties, kas mums ir, ievēroju mūsu slieku audzētājus un sliekas ir viens no kāpuru veidiem un veicot priekšpētījumus pirms projekta rakstīšanas skatījos, ka olbaltumvielu saturs augsts, toksisku vielu nav. Var izvērst pētījumu,” norāda LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Ilga Gedrovica.

Pētījums ”Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” patlaban ir pašā sākuma stadijā. Nākamgad varētu tapt jau konkrēti produkti. “LNT Ziņām” jau šobrīd iespēja kaltētu slieku pagaršot.

“Ir divi veidi, kā sliekas pasniegt. Viens – gatavot dzīvo masu līdzīgi kā maltās gaļas masa, bet domāju, ka mūsu platuma grādos, tas būs maz akceptējams, jo mūsu mentalitātei kāpuri neasociējas ar ko pozitīvu. Otrs – kāpuru kaltēšana, tas vairāk akceptējams – slieka tiek samalta un pārstrādāta pulverī un to jau veiksmīgi var adaptēt ierastajos produktos,” stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece.

Viņa pieņem, ka Latvijai tas tuvākajā nākotnē nebūs aktuāli, bet tālākā – varbūt: “Normālajā ikdienas ēdienkartē aizstāt karbonādi, kotleti ar slieku ēdienu, tas varētu nebūt šobrīd tik akceptējams. Bet kas zina – paies 20, 30 gadi un domāsim savādāk. Jo, arī pirms laika gan svaigu lasi, gan garneles, austeres likās, šausmas – kā var ēst. Tīra eksotika – cilvēki ar nepatiku attiecās.”

Pētījumā izmanto divas slieku sugas – Kalifornijas sarkanās un makšķernieku iecienītā Dendrobena. “Sākumā lieku auzu miltos un ābolos svaigos. Tad viņas diennakts laikā savu barības traktu pieēd ar šo produktu un tas mums ir pieņemams – gan auzu milti, gan āboli. Savukārt tas komposts vienkārši iztīrās,” norāda pētniece.

Uzņēmējiem gan šī varētu būt jauna biznesa niša – eksportprece, piemēram, Āzijai. Pirms pētījuma sākšanas, veikta arī Latvijas iedzīvotāju aptauja, lai gan vairums zināja, ka daudzviet pasaulē ēd dažādus mošķus, paši to darīt bija gatavi vien 7%.

TOP komentāri

  • Aivars Drozds
    +1 +1 0

    Aivars Drozds

    Lai tie gudrie, kā arī citi parazītiskie elementi- deputāti, ierēdņi... , mielojas ar sliekām, tarakāniem u.t.t. Zeme atkusīs, lai rok un dod tik iekšā. Uz veselību.
  • Fifa
    0 0 0

    Fifa

    Tātad pievienos citos produktos mums nezinot. Paldies dievam, ka esmu no Latvijas prom un šādu te brīnumu dēļ vien nekad neatgriezīšos.
  • Inese Lagimova
    0 0 0

    Inese Lagimova

    Mūs morāli gatavo, tam, ka drīz būs jāpārtiek tikai no tā, ko daba dos, jo visu nopelnīto samaksāsim valstij......

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl