Vai pašmāju audzētos augļos ziemas beigās saglabājas vitamīni?

Komentāri

Vai pašmāju audzētos ziemas augļos februāra vidū vēl saglabājas vitamīni un, tos ēdot, var nesaslimt un veiksmīgi sagaidīt pavasari?

Latvijas augļkopji pārliecināti, ka noteikti ir, jo iemācījušies līdz vēlam pavasarim pareizi saglabāt vietējos ābolus un bumbierus. Tikmēr mediķi uzskata, ka iedzīvotāji ziemā diezgan maz ēd augļus un dārzeņus.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Ekrānuzņēmumi

Dabas muzejā valda liela rosība – sadarbībā ar Dārzkopības institūtu no šodienas tiek piedāvāta iespēja aplūkot izstādi, kuras galvenais varonis ir pašmāju ziemas augļi – āboli un bumbieri. Tajā varēs aplūkot teju 300 ābolu šķirnes. Pēc Dārzkopības institūta direktores teiktā, Latvijas augļkopji iemācījušies savu produkciju saglabāt vismaz līdz pavasarim.

Inese Ebele, Dārzkopības institūta direktore

Mums jau vairākās vietās Latvijā augļkopji ir apvienojušies un izveidotas mūsdienīgas modernas glabātuves, kas, strādājot sadarbībā ar zinātniekiem, ļauj noteiktās šķirnes saglabāt un sezonu pagarināt līdz vēlam pavasarim, kad atkal pieejami svaigi augļi.

Vietējos augļos ir daudz vitamīnu un mikroelementu, kurus ir iespējams saglabāt līdz vēlam pavasarim. Piemēram, šajā Latvijas pētnieku radītā ābolā, kuram vēl pat nav izdomāts nosaukums, ir ļoti daudz vērtīgu elementu – tajā ir paaugstinātā līmenī C vitamīns, pektīnvielas, cukuri un skābes.

Ārsti atbalsta augļu un dārzeņu ēšanu, tas patiešām stiprina organismu ziemas sezonas laikā, taču piebilst, ka pietiekamā daudzumā šos gardumus ēdam salīdzinoši maz. Tiesa gan, tikai uz tiem vien paļauties nevar.

Gerda Lielause, ģimenes ārste

Augļi un dārzeņi jāēd, tam ir papildu vērtība, bet, lai uzņemtu visus nepieciešamos vitamīnus pilnībā, tik daudz augļu un dārzeņu cilvēkam apēst nav iespējams, tādēļ jālieto klāt, piemēram, C vitamīns.

Vietējos augļus un dārzeņus dakteri iesaka lietot uzturā arī bērniem, jo pēdējo gadu tendence liecina, ka Latvijas skolēniem arvien biežāk tiek konstatēts liekais svars.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl