Uzņēmīgi latvieši Austrālijā atver alus brūzi, kur miestiņš top pēc unikālas metodes

Pievienot komentāru
Uzņēmīgi latvieši Austrālijā atver alus brūzi, kur miestiņš top pēc unikālas metodes
MONTA JAKOVELA, TV3 ZIŅAS

Robe ir neliela, vēsturiska pilsētiņa pašā okeāna krastā Austrālijas dienvidos. To kā brīnišķīgu vietu nedēļas nogalei vai garākām brīvdienām iecienījuši gan paši austrālieši, gan tūristi. Robē ir baltas, plašas pludmales, kur sērfa mīļotāji var ne vien noķer lieliskus viļņus, bet saulrietā itin bieži redzēt gar krastu peldam delfīnus.

Šī pilsētiņa ir pazīstama arī ar vīna darītavām un izsmalcinātiem vietējiem restorāniņiem. Taču viens no nelielās pilsētiņas pēdējo gadu jaunumiem ir alus brūzis! To atvēris uzņēmīgs latviešu pāris – Māris un Kristi Biezaiši.

Unikālais alus

Robes alus brūzis ir neliela, ģimenes pārvaldīta alus darītava, kas izmanto tradicionālas un ilgtspējīgas alus ražošanas metodes. Viens no paņēmieniem, kas atbilst sendienu alus darītavu metodēm, ir malkas kurināmā krāsns, kur iesals tiek pārvērsts cukurā, un tiek izmantotas atklātās fermentācijas tvertnes. Šādā veidā alus tiek darināts vien vēl dažās vietās pasaulē. Alus darītavā ražošanas procesā tiek izmantotas pēc iespējas vairāk vietējo un bioloģisko sastāvdaļu.

Neatkārtojamā garša un īpašās etiķetes

Šobrīd darītavā tiek ražoti 18 dažādi ali, to īpašo garšu meistars ir Māris. Viņš nebaidās eksperimentēt ar arvien jaunām, neparastām garšām, kas pārsteigs pat pieredzējušu alus mīļotāju. Tā, piemēram, alus brūvēšanā tiek izmantotas dažādas savvaļas ogas. Savukārt, Kristi ir māksliniece, viņa rada alus etiķetes, un palīdz Mārim izdomāt miestiņu nosaukumus. Process ir ļoti radošs, no sākuma Māra veidotie ali tiek izgaršoti, un vadoties pēc sajūtām, tiek zīmētas unikālās etiķetes. Izrādās, gana daudz tūristu alus brūzī iegādājas arī tādus aliņus, kas nemaz nav nogaršoti, jo viņus apbūrušas tieši sapņainās, mākslinieciskās etiķetes.

Aliņš iet uz ”urrā”

Lielākā daļa alus tiek pārdoti turpat Robes alus darītavā, kur ierīkota arī degustācijas telpa. Vietējās apkārtnes iedzīvotāji, kuri jau pārzina Biezaišu ražoto produkciju, vakaros pēc darba šeit piestāj pēc saviem iecienītākajiem aliem līdzņemšanai. Bet tūristi mīl šeit uzkavēties, izbaudot plašo alus šķirņu degustāciju paša miestiņa meistara Māra kompānijā. Ievērojama daļa produkcijas tiek piegādāta vietējām kafejnīcām Robes pilsētiņā un apkārtējā reģionā, neliela daļa nonāk pie tirgotājiem Adelaidē un Melburnā. Savukārt eksports uz citām valstīm vai attālākiem Austrālijas reģioniem vēl priekšā.

Dzīve iegrozījusies Austrālijā

Māris ir dzimis Austrālijā, taču 12 gadu vecumā kopā ar vecākiem pārcēlās uz Latviju. Savukārt Kristi dzimtās saknes daļēji meklējamas Igaunijā. Pirms nepilniem desmit gadiem pāris nolēma pārcelties uz Māra dzimto kontinentu, pamēģināt, kā dzīve iegrozīsies te. Ģimenē aug arī divas meitiņas – Austra un Gerda.