Komentāri
Uz simtgadību vēl vairāk dižkoku! Īpašā akcijā mudina atrast vēl nereģistrētus dižkokus
Foto: Ilze Vēbere

Ēbelmuižas parkā šodien pie viena no Rīgā esošajiem dižkokiem atklāja Latvijas valsts simtgades akciju ”LV100 dižošanās”.

Akcijas ”LV100 dižošanās” laikā cilvēki ir aicināti doties dabā, iepazīt Latvijas dabas daudzveidību un palīdzēt atrast vēl neapzinātos Latvijas dižkokus. Akcija turpina Latvijas valsts simtgades svinību aicinājumu dāvināt savu laiku labiem darbiem pašiem sev un Latvijai.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Iedzīvotāji datus par atrastajiem dižkokiem varēs ievietot digitālajā kartē interneta vietnē ”dizosanas.lv100.lv”. Pirms dižkoka reģistrēšanas ir nepieciešams veikt tā stumbra apkārtmēra mērījumus 1,3 metra augstumā un ieteicams uzņemt arī pāris foto. Tāpat, reģistrējot potenciālo dižkoku, piezīmēs var norādīt dažādas putnu ligzdas un citas īpašas pazīmes.

Pēc koka reģistrēšanas interaktīvajā kartē DAP eksperti veiks tā apsekošanu, lai noteiktu, vai tas tikt tiešām atbilst dižkoka kritērijiem. Visiem atrastajiem dižkokiem tiks pievienota atpazīstamības zīme.

Akcijas organizatori skaidroja, ka dižkoki var izskatīties arī visai necili vai neveseli, taču, ja tas atbilst izmēra kritērijiem, tas ir klasificējams kā dižkoks. Latvijas valsts simtgades biroja interneta vietnē ir atrodama arī informācija par to, kā pareizi veikt koku mērījumus.

Pasākumā piedalījās kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), vides eksperti, kā arī radošās personības ”Moonlight tribe” vadītāja un iedvesmas lektore Inese Indāne, aktieri Elīna Vaska un Mārtiņš Meiers.

Foto: dižkoku mērīšana

Plašāk par akciju TV3 Ziņās plkst. 19.00!

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl