“Tu vari pagaršot to, ko ikdienā nevari.” Sākusies pavasara Rīgas restorānu nedēļa

1 komentārs
“Tu vari pagaršot to, ko ikdienā nevari.” Sākusies pavasara Rīgas restorānu nedēļa
Foto: f64

No vilšanās un dažādiem pārpratumiem var palīdzēt apņemšanās savu brīvo laiku plānot laikus. Ir sākusies pavasara Rīgas restorānu nedēļa, kad galvaspilsētas labākie restorāni piedāvā gardēžiem īpašas ēdienkartes par pazeminātu cenu.

Nosacījums ir, lai ēdiena pagatavošanā būtu izmantoti vietējās izcelsmes produkti, taču, ņemot vērā sezonalitāti, izskanējušas aizdomas, vai tiešām pilnīgi visi 63 restorāni būs spējīgi šo akcijas noteikumu izpildīt.

Par galdiņu rezervāciju Rīgas restorānu nedēļas pašā sākumā jau ir jāpacīnās, brīvas palikušas nedaudz vietu. Trīs kārtu maltīti jeb uzkodas, pamatēdienu un desertu šonedēļ Rīgas populārākajos restorānos var nobaudīt par 15 eiro, bet dažādu atzinību guvušajos restorānos – par 20 eiro. Ikdienā patiesās ēdienkaršu cenas būtu vismaz divreiz lielākas.

“Es teiktu, ka tā ir iespēja ikdienas parastajam latvietim beidzot nobaudīt kaut ko ārpus kārtas, ārpus mājām. Tu vari pagaršot to, ko ikdienā nevari, jo restorāni ir diezgan dārga lieta. Visos restorānos tad ir daudz maz draudzīgākas cenas,” norāda restorāna ”Muusu” vadītājs Mārtiņš Bērziņš.

Akcijā piedalās 63 restorāni, tik daudz nav bijis nekad, un tamdēļ sagaidāms rekordliels apmeklētāju skaits. Daudziem nesen no jauna atvērtajiem restorāniem tā ir iespēja piesaistīt jaunus klientus.

“Restorāns ir draudzīgs visiem. Tas nav tā, ka, pasniedzot šķīvi, nav jābaidās, ka tur būs kaut kas, ko tu nesaproti, kas tevi samulsina,” uzsver restorāna ”Osta” vadītāja Laura Eistreiķe.

Pēc vairāku gadu ilgas dalības šoreiz šajā akcijā nepiedalās Latvijas viens no labākajiem restorāniem – “Valtera Restorāns”. Tā šefpavārs izsaka simbolisku protestu, jo viņš negrib būt kopā starp tiem ēdinātājiem, kuri, iespējams, varētu nebūt līdz galam īsti godīgi pret klientiem. Proti, dalības nosacījumi Rīgas restorānu nedēļā paredz izmantot vietējas izcelsmes produktus un sastāvdaļas – sezonālas. “Valtera Restorāns” apšauba, vai tiešām visi restorāni, kas piedalās šajā akcijā, spēs nosacījumus izpildīt godprātīgi.

Valters Zirdziņš
“Valtera Restorāns” šefpavārs, īpašnieks

Restorānu nedēļā, piemēram, 200 apmeklētājus pabarot, es zinu, ka Latvijā uz šo brīdi nav zivju, ko piedāvāt, un tāpēc man šķiet, ka vajag būt godīgiem. Noteikti zivis un dārzeņi, restorānu 60, un uz katru nāks ap 200 viesiem, es neredzu godīgus piegādātājus, kas varētu piegādāt produktus, pārtiku. Ļoti labi apzinoties, ka tas nav iespējams, dzīvot šādu nedēļu mākslīgi, kas nav organiski radusies, es to neatbalstu.

”Valtera Restorāns”, kas visu gadu izmantojot 90% Latvijas produktus, uzskata – vismaz pavasara Rīgas restorānu nedēļai būtu jāmaina noteikumi.

“Es diezgan labi pārzinu Latvijas produktu piegādātāju iespējas, ko mēs varam šajā mēnesī izdarīt, kas bija jāizdara pirms gada vai diviem gadiem, lai mums būtu kaut vai visu vasaru zaļumi un dārzeņi, augustā, godīgi, Latvijas tomāti, kas ir tie priekšdarbi, es esmu to darījis, bet vienalga man ir par maz, lai es tagad 200 viesiem maija sākumā nodrošinātu visu nedēļu,” turpina Zirdziņš.

Zivju piegādātājs apstiprina – zvejniekiem rodas problēmas pietiekošā apjomā sagādāt Rīgas restorāniem svaigas jūrā ķertas zivis.

Edgars Kristpasons
zvejnieks, zivju piegādātājs

Mēs vedam zivtiņas, kad ir, piemēram, Valters prasīja, ka gribot 30 kilogramus, izdevās noķert tikai 4 kilogramus. Ar to Latvijas zivi ir tā, ja tu gribi svaigu zivi, mēs to nevaram garantēt, ja vēlas svaigu. Ja saldējam, tad, jā, varam sasaldētu piegādāt visu cauru gadu.

LNT Ziņu uzrunātie citi restorāni, kas piedalās akcijā, skaidro – viņiem nebūšot problēmas pildīt restorānu nedēļas nosacījumus.

Restorānu nedēļa Rīgā notiek divas reizes gadā. Iepriekšējo reizi to apmeklēja gandrīz 16 000 gardēžu.