Tradicionālos ASV svētkus – Pateicības dienu – svin arī Latvijā

Komentāri

Amerikas Savienotajās Valstīs novembra ceturtajā ceturtdienā ir brīvdiena – tiek svinēta Pateicības diena, kas ir svētki, kuros ģimenes sanāk kopā un galdā liek tītara cepeti. Pateicības dienas tradīcija ir teju 500 gadus veca un uzskatāma par vienu no amerikāņu kultūras stūrakmeņiem. Lai kurā pasaules malā būtu, amerikāņi šos svētkus svin. Arī Latvijā šovakar pie svētku galdiem sanāk desmitiem cilvēku. Tostarp mielasts galdā likts Rīgā mītošās ASV diplomātes Šaronas Hadsonas-Dīnas dzīvoklī.

Šarona Hadsona-Dīna ir ASV vēstnieces Latvijā vietniece – faktiski otrā galvenā persona vēstniecībā, kas Rīgā dzīvo jau 3 gadus. Tradicionālā tītara cepeša gatavošana un ciemiņu aicināšana ir neiztrūkstoša Pateicības dienas svinību sastāvdaļa arī viņas ģimenē.

Mēs esam ielūguši draugus no Rīgas un kolēģus no vēstniecības. Mēs rūpējamies, lai cilvēkiem Pateicības dienā būtu, kur aiziet. Šodienas vakariņas man faktiski būs jau trešā pateicību dienas maltīte šogad. Vakar bija pasākums vēstniecībā, bet aizvakar kopā ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani mēs bijām Ādažos, kur Pateicības dienas vakariņas tika pasniegtas karavīriem.

Ādažu bāzē svinībās piedalījās gan ASV kontingenta karavīri, gan latviešu kareivji – vairāk nekā 1000 cilvēku. Porcijas svinētājiem izsniedza Raimonds Bergmanis kopā ar augstākajiem komandieriem, kā arī Šarona Hadsona-Dīna.

Pirmo reizi pateicības diena tika svinēta 1621. gadā. Angļu kolonistus pārsteidza ļoti barga ziema un lai izdzīvotu viņiem nācās lūgt palīdzību vietējiem indiāņiem, kas to arī sniedza. Kad grūtības tika pārvarētas, angļi sarīkoja pateicības svinības. Šobrīd svētkos mēs sakām paldies par visu, kas mums ir.

Foto:

Amerikā ir simtiem tītara cepeša pagatavošanas recepšu. Šaronas Hadsonas-Dīnas ģimenē atbildīgais par putna cepšanu ir ģimenes galva Leons Hartvels. Viņš sagādājis gan recepti, gan arī pašu tītaru, kas nebūt nav bijis viegls uzdevums.

Veikalā prasīju, vai varu dabūt tītaru, viņi domāja, ka esmu traks. Beigās tomēr izdevās atrast “Stokmanā”.

Šarona Hadsona-Dīna, kas iepriekš kā diplomāte strādājusi arī Nepālā, Austrālijā, Gruzijā, arī Krievijā, spilgti atceras tītara pagatavošanu Āfrikā.

6 gadus mēs dzīvojām Dienvidāfrikā, kur novembris ir vasaras mēnesis, mans vīrs tītaru cepa ārā uz grila, tas aizņēma 6 vai 7 stundas, bet rezultāts bija lielisks.

Šaronas Hadsonas-Dīnas diplomātiskā karjera ilgst jau vairāk nekā 20 gadu. Runājot par Latviju un latviešiem, viņa saka tikai to labāko, un te viņai ļoti patīk. Sarunvalodas līmenī viņa un viņas vīrs apguvuši arī latviešu valodu. Nākamvasar gan darba gaitas vēstniecībā Rīgā viņa beigs un, visticamāk, atkal pārcelsies uz citu valsti.

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl