1 komentārs
Svelmainajā laikā daļa tirgotāju pārkāpj pārtikas drošības prasības, konstatē PVD
Foto: Uldis Āboliņš/LNT Ziņas

Karstais laiks apdraud arī pārtikas drošību – daudzās tirdzniecības vietās Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis būtiskus pārkāpumus, kad pārsniegta maksimāli pieļaujamā temperatūra gaļas, zivju un piena aukstuma vitrīnās. Tirgotāji tad spiesti gan izņemt produkciju, gan maksāt naudas sodus.

Temperatūra tirdzniecības vietu aukstuma vitrīnās gaļas un piena produktu uzglabāšanai drīkst būt maksimums +6 grādi, maltajai gaļai – ne vairāk par +2 grādiem, tāpat arī zivīm. Karstā laika dēļ, kad cilvēku veselību var apdraudēt baktēriju un toksīnu savairošanās, PVD inspektori pastiprinājuši pārbaudes visā Latvijā.

Ina Šubina
PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja

Pārkāpumi ir! Apmēram 10% gadījumu temperatūras režīma pārkāpumus inspektori konstatē. Ja ir lieli pārkāpumi – temperatūra paaugstināta – tad izņem produkciju, neļauj tirgot tālāk un arī soda sankcijas varētu tikt piemērotas.

PVD inspektori ceturtdien ieradās iepriekš nepieteiktā pārbaudē Rīgas Centrāltirgū. Lai arī neviens pircējs nav oficiāli sūdzējies, ka būtu sasirdzis ar te nopirkto gaļu, piena produkciju vai zivīm, taču inspektori neļauj pārdevējiem atslābt.

“Ļoti svarīgs ir preču izvietojums aukstuma iekārtā, jo, kā mēs redzējām dažās vietās, liela gaļas kaudze ir salikta tieši tajā vietā, kur notiek aukstā gaisa padeve. Tas traucē aukstā gaisa plūsmai, un gaļa nevar atdzist,” akcentē PVD inspektore Olga Ardava.

Centrāltirgū, kur vēl ir vecā tipa aukstuma vitrīnas, inspektori konstatēja pārkāpumus, piemēram, ka gaļa uzsilusi līdz +12 grādiem – divas reizes vairāk nekā pieļauts. Pārdevēji gan apgalvo, ka tas bijis īslaicīgi, un liek gabalus dzesēties saldētavā vai sasilušo pusi apmet turpat vitrīnā otrādi uz aukstās virsmas.

PVD inspektori skaidro – karstajā laikā nedrīkst tirgot jau samaltu gaļu, tā ir jāsamaļ pircēju acu priekšā. Turklāt vienu dienu vitrīnās nostāvējušo gaļu nedrīkst atkal likt pārdošanai nākamajā dienā.

Inspektori arī pārbauda gaļas mašīnu un gaļas griešanas/ciršanas dēļu tīrīšanas biežumu. Reida laikā liela daļa pārdevēju teica, ka apkopi veic divas reizes dienā. Inspektori saķer galvu un liek steigšus doties mazgāt nost potenciālo mikrobioloģisko piesārņojumu.

Foto: Uldis Āboliņš/LNT Ziņas

Visus šos sīkumus liela daļa pircēju nemaz nezina.

Arī pircējiem ir atbildība, jo pēc svaigas gaļas, piena produktu un zivju nopirkšanas ir jādodas uzreiz mājās likt to visu ledusskapī vai gatavot, nevis ar ātri bojājošām precēm stundām ilgi staigāt pa pilsētu. Sekas, apēdot produktus ar mikrobioloģisko piesārņojumu, ir smaga caureja un vemšana.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl