Komentāri

Tiks ierobežots transtaukskābju daudzums pārtikas produktos. Valdības šodien pieņemtajos noteikumos paredzēts, ka šīs veselībai kaitīgās vielas ierobežojumi būs jāievēro gan pārtikas produktu ražotājiem, gan arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos būs divi grami uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma.

Pārtikas ražotāju pārstāvji ir aplēsuši, ka tas skars lielāko daļu produktu, kurus ražo vidējie un mazie uzņēmumi.

Pirms vairākiem gadiem Latvijā jau tika pētīta transtaukskābju klātbūtne pārtikas produktos, un tā rezultāti liecināja, ka lielāka daļa vietējas pārtikas – maize, piena izstrādājumi – ir labi.

Tomēr jauni noteikumi attieksies arī uz sabiedrisko ēdināšanu, un šeit daudziem vajadzēs mainīt ēdienu gatavošanas tehnoloģiju.

Šodien jaunie noteikumi valdībā tika pieņemti bez diskusijām, lai gan pirms tam diskusijas ilga vairākus gadus, līdz tika panākts, ka ierobežojumi skars ne tikai pašmāju, bet arī importa pārtikas produktus. Par to nesen saņemta atļauja no Eiropas Komisijas.

Pagaidām atklāts paliek jautājums par jauno prasību kontroli. Pārtikas un veterinārajam dienestam būs jāpārbauda ne tikai vietēji ražotāji, bet arī importa prece. Un atliek vien cerēt, ka pēc diviem gadiem, kad beigsies pārejas posms, tam atradīsies papildu finansējums.

Jāpiebilst, ka Latvija ir tikai ceturtā Eiropas Savienības (ES) valsts, kur ir pieņemti šādi noteikumi, tādi vēl ir spēkā Dānijā, Austrijā un Ungārijā.

Video

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl