Saindēšanās gadījumos vērojamas sezonālas tendences, norāda toksikologs

0 Komentāru
Saindēšanās gadījumos vērojamas sezonālas tendences, norāda toksikologs
Foto: f64

Pavasaris un svētki toksikoloģijas klīnikā tiek gaidīti ar zināmām bažām – arī saindēšanās gadījumos ir vērojama sezonalitāte. No kā jāuzmanās šajā gadalaikā un kādi ir toksikologa ieteikumi svētku svinēšanai?

Toksikoloģijas un sepses klīnikā nonāk pacienti, kuriem ir konstatēti nopietni saindēšanās simptomi. Kā izrādās, vislielākais nāves gadījumu skaits nav ne narkotiku, ne alkohola dēļ – visindīgākā un nāvējošākā viela ziemā un pavasarī ir tvana gāze.

“Katru gadu mums slimnīcā nokļūst apmēram 60 pacienti pēc saindēšanās ar tvana gāzi, no kuriem divas trešdaļas ir no ugunsgrēkiem, bet viena trešdaļa ir no nepareizas rīcības ar apkures sistēmām,” skaidro toksikologs Roberts Stašinskis.

Pavasarī aktuāla tendence ir arī saindēšanās ar sēnēm – tiklīdz sēnes parādās mežos, toksikoloģijas klīnikā parādās jauni pacienti, kas ar tām saindējušies.

“Ir pavasara sēnes, drīz pirmās parādīsies, tās pamatā ir murķeles. Visbiežāk parastā bisīte vai lielā, kas arī izraisa šos veselības traucējumus,” skaidro toksikologs.

Tomēr pacientu apjoma ziņā nemainīgi pirmajā vietā saglabājas saindēšanās ar alkoholu – šādu pacientu skaits sastāda gandrīz pusi no visiem toksikoloģijas klīnikā uzņemtajiem.

“Ja jau ir svētki, tad tos vajag pavadīt ar kādu grādīgo kausu. Sāk it kā ar mazumiņu un beigās nespēj vairs apstāties. Tā ka šāda tendence pie mums ir novērota un ar to mēs rēķināmies. Ja ir gadījušās problēmas pēc alkohola lietošanas, tad nav nekādas metodes, kā mēs varam veicināt alkohola izvadi no organisma – tur ir vajadzīgs tikai laiks,” norāda Stašinskis.

Savukārt, ja pirms svētkiem ir izdevies saķert kādu slimību, tad uzmanīgam jābūt arī lietojot pulverīšus pret saaukstēšanos. Tie var saturēt paracetamolu dažādās devās – ja tas tiek pārdozēts, var rasties veselības problēmas: “Te ir jāskatās un jālasa uz paciņām un jārēķina kopā. Lai ko un kā lietotu, diennakts deva nedrīkst būt lielāka par četriem gramiem. Neatgriezeniski cieš aknas un smagos gadījumos tas var beigties ar transplantāciju vai pacienta nāvi.”

Toksikologs norāda – ir viena pozitīva lieta, no kā svētkos jāuzmanās nav, un tā ir olu krāsošana. Lai ar ko arī tiktu krāsota ola, čaumala indi cauri nelaidīs. Un kamēr vien netiek notiesāta pati čaumala, no krāsvielām veselības traucējumiem nevajadzētu rasties.

Tāpat – lai ēdot olas nedabūtu salmonelozi, tās ir pietiekami termiski jāapstrādā – pilnīgi iegremdējot ūdenī jāvāra vismaz septiņas minūtes, jācep vismaz trīs minūtes no katras puses.

0 Komentāru