Zinātnieki izstrādā ēdienkarti Latvijas armijai

1 komentārs
Zinātnieki izstrādā ēdienkarti Latvijas armijai

Garšīgu, veselīgu, drošu un ar garu derīguma termiņu. Mielastu ar šādu raksturojumu veido Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnologi. Turklāt no minētās maltītes kvalitātes ir atkarīga ne tikai pusdienotāju labsajūta, bet arī Latvijas drošība, jo tā tiek izstrādāta Nacionālo bruņoto spēku izsalkuma remdēšanai.

Karošana ar tukšu vēderu ir kā velobraukšana ar pārdurtām riepām. Tāpēc kareivjiem nepieciešamas veselīgas un spēcinošas maltītes.

Cūkgaļa ar griķiem, putra, kafija, tēja, medus, dažādi saldumi un vēl citas uzkodas, tāpat arī Latvijas armijas slepenais ierocis divas rupjmaizes šķēles. Viena maltīte satur nedaudz vairāk par 1500 kalorijām.

Foto

Var šķist, ka nekas īpašs kareivja sausās pārtikas uzturdevā nav, taču pirmais iespaids ir mānīgs. Sākot ar produktu izvēli, to pagatavošanas veidu un līdz pat iepakojumam, kareivja maltītes izstrāde ir rūpīgi pārdomāta.

Savas zināšanas kareivju pārtikas veidošanā jau kopš 2009. gada iegulda Latvijas Lauksaimniecības eksperti. Kopš tā laika izveidoti jau divu paaudžu sausās pārtikas uzturdevu komplekti. Asociētā profesore Sandra Muižniece Brasava norāda, ka trešās paaudzes pārtikas komplektu viens no galvenajiem jauninājumiem ir iepakojums.

Tuvākajos gados universitātes speciālisti sadarbojoties ar Aizsardzības ministriju strādās pie tā, lai tagadējo 14 maltītes variāciju izvēlēs iespējas pieaugtu līdz 21 veidam. Tāpat tiek strādāts arī pie tā, lai kareivis pusdienu laikā būtu iespējami nemanāms.

Tāpat arī līdz šim ēdiena sildīšanai izmantotie sērkociņi un sausais spirts tiks nomainīti pret iepakojumu ar ķīmisku elementu, kas sasilst, tajā ielejot ūdeni, pēc tam to aptin ap pārtikas iepakojumu. Vēl viens svarīgs uzdevums, uz kura uzstāj bruņotie spēki, ir tas, ka universitātes zinātniekiem iespējami vairāk jāizmanto Latvijā ražoti produkti.

Jaunā sausās pārtikas devas uzturkomplekta izstrāde turpināsies trīs gadus. Šajā laikā ir jāsasniedz trīs galvenie uzdevumi – pārtikas derīguma termiņš jāpagarina līdz 5 gadiem, jāpilnveido iepakojumu izvēle līdz 21 piedāvājumam un jāizstrādā jaunais nečaukstošais un maskēšanās krāsu iepakojums.

Video