VM par rosinājumu liegt grādīgo dzērienu pārdošanu terasēs: Alkohola lietošana palielina inficēšanās ar Covid-19 risku

17 komentāri

Alkoholisko dzērienu lietošana palielina inficēšanās ar Covid-19 risku, jo visbiežāk šāda veida socializēšanās būs ilgāka nekā tikai paēšana. Jo ilgāks ir kontakts, jo augstāks inficēšanās ar Covid-19 risks, rosinājumu liegt tirgot apreibinošos dzērienus āra terasēs pamato Veselības ministrijā (VM).

Par to, kā darbu piektdien, 7. maijā, āra terasēs varēs atsākt ēdinātāji, vēl aizvien ir daudz neskaidrību. Galvenais strīdus jautājums – atļaut vai aizliegt alkohola tirgošanu. Un atkal valdības gaiteņos strīdi par to – Ekonomikas ministrija tajā riskus nesaskata, taču Veselības ministrija ir pretējās domās un norāda uz jau tā augstajiem saslimstības ar Covid-19 rādītājiem.

Ekonomikas ministrijas sagatavotais priekšlikums paredz, ka āra terasēs līdz plkst. 21.00 vakarā pie viena galdiņa drīkstēs atrasties četras pilngadīgas personas un seši bērni no divām mājsaimniecībām. Vienlaikus jānodrošina virkne citu prasību, kā arī jānorīko cilvēks, kurš drošības pasākumus uzraudzīs.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis

“No desmit personām četras būtu pieaugušie, pārējie mazgadīgās personas. Viena no prasībām, ko mēs piedāvājam – darbiniekiem un apmeklētājiem jālieto deguna mutes aizsegi, izņemot, kad sēž pie galda, un noteikt divu metru attālumu starp galdiņiem.”

Lielākais strīdus jautājums – par alkohola tirdzniecību terasēs. Veselības ministrija, pamatojoties uz epidemioloģiskajiem riskiem, ko radītu alkohola lietošana kompānijās, rosina liegt tirgot apreibinošos dzērienus.

Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders

“Alkoholisko dzērienu lietošana palielina Covid-19 inficēšanās risku, jo visbiežāk šī socializēšanās būs ilgāka nekā vienkārša paēšana. Jo ilgāks ir kontakts, jo palielinās inficēšanās risks. Alkohola lietošanas ietekmē var pasliktināties drošības pasākumu ievērošana, pieaug risks ne tikai apmeklētājiem, bet arī personālam.”

Tikmēr Ekonomikas ministrija paliek pie sava – šādu ierobežojumu ēdinātājiem noteikt nevajag. Galavārds par to, vai terašu apmeklētāji varēs lietot apreibinošos dzērienus vai ne, valdībai būtu jāvienojas vēlākais 6. maijā.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis

“Par to būs politiskā diskusija, bet, mūsuprāt, šis risinājums attiecībā pret terašu darba laiku lielākoties tās problēmas, ar ko varētu saskarties alkohola tirdzniecība terasēs, tiek atrisinātas ar šo terašu darba laiku. Pašlaik notiek skaņošana ar Finanšu un Tieslietu ministrijām, ja būs atbalsts no premjerministra, tad rītdien [6.maijā] tas jautājums varētu tikt izskatīts, bet šobrīd tāda apstiprinājuma nav.”

Iepazīstinot ar epidemioloģiskajiem rādītājiem valstī, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs trešdien, 5. maijā, Saeimas komisijā norādīja – lai gan riski inficēties ārtelpās ir mazāki, tie tomēr pastāv.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs

“Kontakti ārpus telpām varētu būt pielīdzināti situācijai iekštelpās. Bieži vien ir terases, kurām ir jumts un kurās ir pagaidu sienas. Šādas ārtelpas, kuras ir zināmā mērā ierobežotas no apkārtējās vides, šādas zināmā mērā iekštelpas padara gaisu nekustīgu. Attāluma nav nekāda, pilieni lidos no viena uz otru un, neraugoties uz to, ka tā ir kaut kāda terase ārtelpās, cilvēks inficēsies viennozīmīgi.”

Jāatzīmē gan, ja epidemioloģiskā situācija valstī turpinās pasliktināties, Ministru kabinets var viest izmaiņas Saeimas pieņemtajā lēmumā. Iepriekš pieņemtais četru soļu princips paredzēja vērt vaļā terases tad, ja kumulatīvais rādītājs ir zem 320. Epidemiologi saka, – ļoti rūpīgi jāvēro turpmāko dienu skaitļi un jāatceras, ka gadījumā, ja saslimstības rādītāji palielinās par 25%, jālemj par ierobežojumu pastiprināšanu. Pagājušās nedēļas beigās saslimstības palielinājums bija tuvu pie 20%.

17 komentāri