Vilinošā oga – smiltsērkšķis. Būtiski pieaudzis Latvijas smiltsērkšķu eksports

1 komentārs

Smiltsērkšķu audzēšanai kā biznesam Latvijā pēdējos gados pievēršas arvien vairāk cilvēku. Turklāt būtiski pieaudzis Latvijas smiltsērkšķu eksports uz ārvalstīm.

Ar ko vilina šī oga?

Šai smiltsērkšķu šķirnei vārds vēl nav dots – tā eksperimentālā kārtībā nonākusi Tukuma novadā pie smiltsērkšķu audzētāja un selekcionāra Andreja Brūveļa. Pats Andrejs ir selekcionējis vairākas šo ogu šķirnes.

No augusta beigām līdz septembra otrajai pusei ir smiltsērkšķu ražas novākšanas laiks. Tieši šobrīd šajās ogās ir visvairāk vērtīgu vitamīnu.

Smiltsērkšķus audzē īpaši veselīgu produktu ražošanai, tāpēc ļoti svarīgi ir novākt ogas laikā, kad tajās ir visvairāk fizioloģiski aktīvu vielu. Visvērtīgākās ir vēl vēlu vāktas ogas, tajās ir vairāk dziednieciskās eļļas un tajā šķīstošo vitamīnu.

Smiltsērkšķu ražu novāc, nogriežot ogas kopā ar zariem, jo ar pirkstiem vākt ļoti sarežģīti un darbietilpīgi. Pēc tam, kad zari tiek nogriezti, smiltsērkšķus uz tiem sasaldē, nokrata un izšķiro.

Patlaban mūsu valstī smiltsērkšķus audzē 500 hektāru platībā un katru gadu stādījumu platības palielinās par aptuveni 40 hektāriem, jo pēdējos 5 gados strauji attīstās šī augļa eksports. Tas veido 40% no kopējās saražotās produkcijas. Šīs ogas galvenokārt tiek vestas uz Vāciju, Zviedriju un Somiju. Taču eksporta pieprasījums esot daudz lielāks – mūsu ogas ir visvērtīgākās.

Saprotot, ka smiltsērkšķis ir pieprasīts Eiropā, šīs ogas sāk audzēt arvien vairāk cilvēku.

Piemēram, šis lauks ar 200t tūkstošiem stādiņu ir rezervēts šopavasar, bet savākt tos varēs tikai pēc pusgada – 60% rezervējuši vietējie audzētāji, bet otro pusi brauks uz ārzemēm.

Par smiltsērkšķu produktu pieprasījumu vietējā tirgū arī nevar sūdzēties, īpaši rudens/ziemas sezonā, kad mūs apdraud dažādi vīrusi. Tiesa gan, imūnsistēmas stiprināšanai der tikai svaigi, ar intensīvām pārstrādes metodēm nesamocīti produkti.

TOP komentāri

  • ---
    +1 +1 0

    ---

    Iedodiet kādu recepti smiltsērkšķu karstajam dzērienam, kas stiprinātu imuno un ļautu izbaudīt intensīvās garšas nianses

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl