Viesmīlības nozares atbalstam rīko Rudens Rīgas restorānu nedēļas

2 komentāri

Neatkarīgi no tā, ka pandēmijas laiks krietni kaitējis viesmīlības nozarei, līdz 25. oktobrim Rīgā norisināsies tradicionālā galvaspilsētas restorānu nedēļa.

Tās laikā vairāki desmiti ēdinātāju pilsētniekiem piedāvās izbaudīt kulinārijas mākslu par īpaši draudzīgām cenām. Jāsaka, ka Covid-19 dēļ šo pasākumu restorāni gaida pat vairāk nekā citus gadus, jo tas kļuvis par vienu no atbalsta mehānismiem nozarei.

Restorānu nedēļa tradicionāli notiek vismaz divreiz gadā un rīdzinieku vidū ir visai iecienīta. Neraugoties uz Covid-19 pandēmiju, arī šoruden pasākums nav atcelts, turklāt – notiks divas nedēļas nevis vienu, kā bija ierasts līdz šim.

“Ja sākotnēji restorānu nedēļas bija plānotas kā cilvēku iedrošināšana apmeklēt labākos Rīgas restorānus, tad faktiski tagad pēc šīs ārkārtas situācijas tas veidojas vairāk kā atbalsta mehānisms restorāniem, un arī tiek ļoti labi novērtēts,” saka Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Jenzis.

Viņš stāsta, ka, izstrādājot nozares atkopšanās plānu, uzņēmēji aptaujās tieši restorānu nedēļu minējuši kā vienu no efektīvākajiem atbalsta mehānismiem. Akcijas dalībnieki stāsta, ka piesardzības prasībām ir pielāgojušies un ir gatavi uzņemt viesus arī ierobežojumu apstākļos.

“Mēs esam izrēķinājuši, kurus galdus mēs varam ņemt, kurus nevaram. Mums ir visi galdi, mēs neesam nevienu fiziski izņēmuši ārā no restorāna, jo katru dienu tomēr tas cilvēku skaits mainās. Un tad mēs varam tajā brīdī nodarboties ar mikromenedžementu, lai mēs varam visu sasēdināt un ievērot šīs te prasības, kuras mēs noteikti ievērojam,” stāsta restorāna “3 pavāru restorāns” līdzīpašnieks.

Pastāvošie ierobežojumi gan atstāj visai būtisku ietekmi uz daudzu restorānu rocību. Piemēram, ja ikdienā būtu iespējams vienlaikus uzņemt 120 viesus, tad tagad – nepilnus 30. Uzņēmēji atzīst, ka rezervācijas “pildās” raiti un gribētāju nobaudīt piedāvātās maltītes ir daudz. Vienlaikus arī restorānu īpašnieki iedzīvotāju vidū novērojuši tendenci aizvien vieglprātīgāk izturēties pret noteiktajiem piesardzības pasākumiem.

“Cilvēki varbūt ir tā pieraduši pie šīs situācijas, ka viņi vairs neievēro, un grūti ir visiem iestāstīt, ka joprojām darbojas šie te ierobežojumi. Šobrīd ir grūtāk tikai tāpēc, ka trīs reiz vairāk tas ir jāatgādina, un trīsreiz vairāk tas arī no darbiniekiem prasa,” norāda “B-bārs” īpašnieks Armands Mednieks.

Pirmo reizi restorānu nedēļā iesaistījušās arī Rīgas viesnīcas. Apmeklētāju piesaistei divu nedēļu garumā par zemākām cenām tiek piedāvātas gan naktsmītnes, gan citi viesnīcu pakalpojumi.

“Labākās Rīgas viesnīcas piedāvā sajusties kā ceļojumā, tā kā ceļot šobrīd nav īsti iespējams. Palikt viesnīcā Rīgā, izbaudīt spa, izbaudīt restorānu, brokastis un citus bonusiņus, kā nu kura viesnīca ir plānojusi,” stāsta Jenzis.

Kopumā dalību pieteikuši 43 galvaspilsētas restorāni un 14 viesnīcas. Akcija norisināsies līdz 25. oktobrim.