Viesmīlības nozare rosina nekavējoties ļaut strādāt āra terasēm

1 komentārs

Apmēram puse Latvijas ēdināšanas nozares uzņēmumu pandēmijas dēļ bijuši spiesti slēgt uzņēmumus. Lai nebankrotētu arī pārējie, uzņēmēji vēršas pie valdības ar aicinājumu atļaut darbu atsākt āra terasēm. Ekonomikas ministrijā TV3 Ziņām skaidroja, ka ātrākais, kad par šo varētu lemt, ir aprīļa beigas. Turklāt ar piebildi, ja situācija uzlabojas.

Viesmīlības un ēdināšanas nozares pārstāvji, informējot par situāciju, norāda, – šobrīd esot pēdējais brīdis atļaut klientu apkalpošanu ārā. Apmēram puse ēdināšanas uzņēmumu visā valsī krīzes dēļ jau pieņēmuši lēmumu slēgt savu darbību. Lai izdzīvotu atlikušie, vilcināties nedrīkstot.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis norāda: “Terašu atvēršana dotu Latvijas valdībai bezmaksas iespēju nozarei izdzīvot, tas no valsts budžeta neprasa ne eirocenta, bet nodrošinās tūlītēju efektu un sabiedrības noskaņojuma uzlabošanos. Jo ir patīkamāk nevis mājās vīstīt svietsmaizi un pildīt termosu, un kaut kur stiept.”

Nozares pārstāvji akcentē, ka ir izstrādāti drošas apkalpošanas un sanitārie protokoli. Uzņēmēji pārliecināti, ka iedzīvotāju apkalpošana terasēs rada daudz mazāku epidemioloģisko apdraudējumu nekā tad, ja ēdiens līdzi ņemšanai tiek izsniegts vienreizlietojamos traukos un notiesāts, pulcējoties citur.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis pauž: “Mēs sagaidām no valdības jau vakar šo lēmumu un ļoti cerējām, ka pēc ārkārtas situācijas varēsim soli pa solim nesteidzīgi, uzmanīgi. Ieguldīts ir ļoti liels darbs epidemioloģiskās drošības protokola radīšanai. Nozare ir tikusies arī ar Dumpja kungu, kurš paudis atbalstu āra terasēm un minējis, ka vīruss, ārā distancējoties, nav tik traks kā sabiedriskā transportā vai liftā.”

Valdībā sagatavotais dokuments paredz, ka runāt par nākamajiem atvieglojumiem, tostarp par āra terašu atvēršanu, varētu tad, ja saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju būtu zem 250 gadījumiem, patlaban tas ir virs 350. Viesmīlības nozare norāda, ka ir izstrādāti drošas darbības principi, lai āra terases varētu atvērt jau šodien.

Jenzis norāda: “Ja šobrīd ir atļauts ārā divām mājsaimniecībām 10 personu sastāvā pulcēties, tad mēs pilnīgi droši to varētu pārnest uz ēdināšanu. Tie mūsu soļi bija astoņas personas pie viena galdiņa, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.”

Tikmēr Lauku uzņēmēju pārstāvju asociācija norāda, ka lauku ēdinātājiem pat pirmskrīzes apstākļos nav notikusi masu pulcēšanās.

“Mēs laukos būtu ļoti priecīgi, ja mums vienmēr būtu tie astoņi cilvēki, tas risks, ka mums būtu lielas masas ar daudziem cilvēkiem, ir neiespējams, bet principā mums ir viena mājsaimniecība, kas nakšņo vienā viesu namā, un tos mēs arī sēdinātu pie viena galda,” saka Lauku tūrisma asociācijas ”Lauku ceļotājs” prezidente Asnate Ziemele.

Kā TV3 Ziņām skaidroja Ekonomikas ministrijā, šobrīd ātrākais, kad varētu lemt par atvieglojumiem ēdināšanas nozarē, ir 28. aprīlis. Bet ar piebildi, ja epidemioloģiskā situācija uzlabojas.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norāda: “Mēs paredzam, ka tie ir četri cilvēki, divas mājsaimniecības un līdzīgi kā iepriekš – divi metri starp galdiņiem vai norobežojoša siena, dezinfekcija, viens ar otru nesaskaramies un ir norīkots cilvēks, kurš var atskaitīties par normu ievērošanu. Protams, pastāv divas iespējas šādus lēmumus pieņemt ātrāk – vai tā ir saslimstības strauja samazināšanās, vai vakcinācijas tempa pieaugums, bet nu man šobrīd nav iemesla iet kolēģiem to likt uz galda, jo mēs redzam, ka šie abi rādītāji neuzlabojas.”

Otrdien, iepazīstinot ar epidemioloģisko situāciju valstī, slimību profilakses un kontroles centra galvenais epidemiologs norādīja, ka esošajā situācijā, kad ir vērojama saslimstības palielināšanās, runāt par atvieglojumiem, kas veicinātu cilvēku pulcēšanos kaut nelielās grupiņās, nebūtu prātīgi.