Vai taisnīgi? Mājražotāji turpmāk nedrīkstēs tirgot savu Jāņu sieru

17 komentāri

Sieru ar Jāņu siera nosaukumu turpmāk Latvijā varēs ražot tikai pieci uzņēmumi. Pēc šā produkta iekļaušana Eiropas Savienības tradicionālo īpatnību reģistrā, ir jāievēro īpašas prasības, tādēļ katrs mājražotājs vasaras tirdziņos šo nosaukumu lietot vairs nevarēs.

Dundagas pienotavā top Jāņu siers. To turpmāk ražos ierastā Ķimeņu siera vietā. Tehnoloģiskais process abiem sieriem ir ļoti līdzīgs.

“Procesa sākums – karsē biezpienu kopā ar vājpienu, kamēr atdalās suliņas, suliņas nolaiž, paliek biezpiena masa, kurai tagad tiek pievienotas visas sastāvdaļas klāt, un tiek samaisītas,” skaidro ražošanas daļas vadītāja Sandra Kārkle-Valka.

Foto

Vājpiens, biezpiens, sviests, ķimenes, sāls un olu masa. Tāda ir Jāņu siera senā tradicionāla recepte. To visu karsē vairākas stundas, kamēr masa nesasniedz vajadzīgo temperatūru – 74 grādi. Vēl silta Jāņu siera masa garšo pasakaini. Šis siers ir nenogatavināts, tāpēc ir gatavs lietošanai uzreiz pēc atdzesēšanas.

Jāņu siers kopš pagājušā gada novembra ir iekļauts Eiropas Savienības garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Šobrīd produktu ar šādu nosaukumu drīkst ražot tikai pieci uzņēmumi: Valmieras piens, Rankas piens, Lazdonas piensaimnieks, Straupe un Dundaga, kuri ir apņēmušies to gatavot pēc senās receptes. Tas nemaz neesot tik vienkārši.

To, ka Jāņu sieram tagad ir īpašs statuss, šovasar īpaši jāņem vērā mājražotājiem – ja līdz šim viņi pārdeva tirdziņos vai pilsētu svētkos pašu sieto sieru ar šādu nosaukumu, tad to vairs darīt nedrīkstēs. Šo sieru varēs saukt par Līgo, Ķimeņu, Ugunskura, bet ne par Jāņu sieru. Jaunās prasības izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests, kas lūdz ziņot par tam tirdzniecības vietām, kur mājražotāji tirgo Jāņu sieru. Tiek plānotas arī pārbaudes.

Sagaidāms, ka pirmajos Līgosvētkos ies smagi. Jo daudzi nelielie ražotāji par Jāņu siera jauno statusu pat vēl nezina.

Video

TOP komentāri

  • S.
    +8 +8 0

    S.

    Un vispār, žurnālistus vajadzētu pakārt pie laternas staba par apzinātu lasītāju kaitināšanu 'nedrīkstēs tirgot savu Jāņu sieru ' garā. Ups, aizmirsa nosaukumā ielikt vārdus 'ar nosaukumu 'Jāņu siers''. Un tagad te visi cepās ne pa tēmu. Jo sieru ta tirgot varēs, un tieši tādu, kāds viņš bija un būs.
  • nesapratu
    +6 +6 0

    nesapratu

    mums laikam valdībā pie stūres jau citplanētieši, ja jau uz JĀŅIEM vairs nevarēs tirgot mūsu LATVIJAS Jāņu sieru. Lai eiropa netirgo un neēd, ja viņiem nav Jāni. Tā locījamies Krievijas sastāvā, tā locāmies eiropas priekšā, mugurkaula nav...
  • Rara
    +4 +4 0

    Rara

    Atkal tie skaļie virsraksti, ka tik vairāk klikšķu dabūt. Bēda jau ir tikai nosaukumā. Un, ja tā labi padomā, nekas traks tas nav - vismaz ir cerība, ka zem šī nosaukuma tiešām varēs dabūt īstu Jāņu sieru, jo 80% no tām briesmām, kas parasti parādās veikalos uz Jāņiem nav pat attāli līdzīgas Jāņu sieram. Mājražotājiem vispār galvenais, lai labi garšo, nevienam tak tas nosaukums neinteresē, tirdziņos vienmēr dod pagaršot, līdz ar to - kur problēma?

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl