Vai Latvijā varētu atsākties cukura ražošana? Ekspertu domas dalās

2 komentāri

No nākamā gada 1. oktobra Eiropas Savienībā (ES) tiek atceltas cukura ražošanas kvotas, tomēr domas par to, vai šā produkta ražošana Latvijā varētu atsākties, dalās, jau iepriekš ziņoja LNT raidījums TOP 10.

Līdz kvotu ieviešanai Latvijā darbojās trīs rūpnīcas – Jēkabpilī, Jelgavā un Liepājā. Pēc kvotu ieviešanas neviena no rūpnīcām darbu neturpināja. Ne tik daudz piespiedu kārtā, cik nespējot ražot produktu, kura izmaksas nosegtu izdevumus, turklāt nepiesārņojot apkārtējo vidi. Likumsakarīgi izbeidzās arī pašu cukurbiešu audzēšana.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Lauksaimnieks, bijušais zemkopības ministrs Atis Slakteris, vērtē, ka šodien lauksaimniekiem vairs nav tāda sentimenta, ka bija zināšanas, bijām stipri tajā jomā.

”Tie, kas piedāvāja politiku, nāca ar atkāpšanās naudu. Zemnieki necieta, to skaitā mana saimniecība. Nopirka kādu lieku graudu kombainu. Ekonomiski jau nebija ne vainas,” sprieda Slakteris.

Runājot par cukura ražošanas atjaunošanu, tiek norādīts, ka, pirmkārt, ja tas notiks, rūpnīca būs viena, nevis trīs. Otrkārt, Latvijas tirgus nav slēgts, un šeit ražotajam cukuram tādā gadījumā būtu jābūt lētākam.

Taču skaidrs: ja ideja par nozares atjaunošanu Latvijā atdzims, tā nāks nevis no lauksaimniekiem, bet gan uzņēmējiem, kas būtu ar mieru pārstrādes rūpnīcu celt.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes izpilddirektors Guntis Vilnītis, lēšot investīcijas, atzīst, ka mazliet ir skepse, ka tas varētu notikt. Citādāk, ja tā būtu valsts programma, kas izstrādāta kopā ar zemniekiem.

Skaties LNT TOP 10 sižetu par šo tēmu!

TOP komentāri

  • Homērs Simpsons
    0 0 0

    Homērs Simpsons

    Kolonijai neviens neatļaus attistit rupniecibu ! Nejau par skaistām acim maksāja par tās iznicināšānu !
  • SO.
    0 0 0

    SO.

    Nevajag melot, ka fabriku likvidācija bija brivprātiga.Bija spiediens, gan politisks, gan ekonomisks no ES ar mūsu tā laika valdības rokām un mutēm.Zemniekus un stradniekus turēja nabadzibā, tad piesolīja "kompensāciju tūkstošus", lai likvidē.Tāpat jau bija ar zvejas kuģiem.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl