Vāc parakstus, lai atceltu cigaretēm noteiktos cenu ierobežojumus

Komentāri

Kādēļ cigaretes visos Latvijas veikalos maksā vienādi? Tā nemaz nav pašu veikalnieku izvēle, bet gan kārtība, kuru valsts pieņēma, iestājoties Eiropas Savienībā. Tagad kāds aktīvists sācis vākt parakstus, lai ļautu veikalniekiem pašiem izlemt, kādu uzcenojumu piemērot cigaretēm. Tas ļautu veikaliem nopelnīt, ceļot cenas, un dažam labam arī varbūt kalpotu kā kārtējais iemesls atmest smēķēšanu. Ierēdņi gan aizrāda, ka no parakstu vākšanas jēgas neesot, jo pašreizējo kārtību noteikusi Eiropas Savienība.

Maksimālās mazumtirdzniecības cenas cigaretēm Latvijā ieviesa 2003. gadā, un kopš tā laika šī sistēma ļauj tabakas ražotājiem diktēt maksimālo cenu, par kādu vienalga kur – veikalā, bārā vai kioskā – var nopirkt paciņu konkrētas markas smēķu. Tā pat tiek norādīta uz akcīzes nodokļa uzlīmes. Tas savukārt nozīmē, ka smēķētājs vienmēr zina, vai viņam makā pietiek naudas mīļākās markas paciņai. Neapmierināti gan kļūst veikalnieki, kuri nevar cenu celt līdz ar pieprasījumu. Tādēļ veikala īpašnieks Kristaps Lūsis sācis vākt parakstus par sistēmas mainīšanu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Ražotājs ir noteicis tirgotājiem uzcenojumu aptuveni 5%. Tirgotājiem tas ir nepietiekams, jo mēs esam spiesti paaugstināt cenas citiem produktiem tīri tā iemesla dēļ, lai kompensētu cigarešu pārdošanas izmaksas,” saka iniciatīvas autors Kristaps Lūsis.

Viņš uzskata – pašreizējā sistēma kalpo starptautiskā tabakas lobija interesēm. Jo tieši tabakas ražotāji ir tie, kuri nosaka cenu, par kādu cigaretes tiek pārdotas, bet mazāks uzcenojums nozīmē lielāku apgrozījumu un attiecīgi – lielāku peļņu tabakas ražotājam.

“Es varētu piekrist, ka cenas tiek diktētas tādām precēm kā maizei pienam, kas ir pirmās nepieciešamības produkti. Bet ne cigaretēm, kas ir luksusa produkts,” turpina Lūsis.

Veselības ministrijā atzīst – tai vienalga, kā cigarešu cenas tiek noteiktas, galvenais, lai tās nekļūst lētākas. “Patiesībā mums ir vienalga, vai tam produktam ir maksimālā cena vai nav. Mums ir svarīgi, lai tabakas izstrādājumi būtu dārgi un nepieejami patērētājiem, jo šī ir luksusa prece, tas nav pārtikas produkts, tas ir kaut kas, bez kā mēs mierīgi varam dzīvot un kas neko labu mums nedod,” norāda ministrijas pārstāve Santa Līviņa.

Tikmēr Finanšu ministrijā uzstāj – parakstus vākt nav jēgas, jo pašreizējo cigarešu cenu kārtību nosaka Eiropas Savienības direktīvas, kas pieņemtas vēl pirms Latvijas iestāšanās. Tās paredz, ka par cigaretēm akcīzes nodoklis tiek rēķināts divējādi – gan par pārdoto cigarešu daudzumu, gan kā procents no katras paciņas maksimālās tirdzniecības cenas. Līdz ar to, lai cigaretes vispār varētu pārdot, šāda cena ir jānosaka.

“Iespējams, ka tur bija to valstu, kur ir lieli nodokļi un cenas, ka tās gribēja nodrošināt budžeta ieņēmumus, ne tikai piemērojot specifisko likmi, bet arī tad, ja pieņemsim, tirgotājs maina cenas, paaugstina, lai arī no tā paaugstinājuma iegūtu valsts,” skaidro Finanšu ministrijas pārstāve Gunta Pužule.

Tādējādi sanāk, ka maksimālo cigarešu cenu galapatērētājiem nosaka paši cigarešu ražotāji, kuri visus nodokļus cenā ierēķina un nomaksā vēl pirms cigarešu nonākšanas veikalos. Līdz ar to, ja kāds veikalnieks izdomātu pats uz savu roku celt cigarešu cenas, sanāktu, ka valsts palikusi bez akcīzes nodokļa daļas, kas tai pienāktos par paciņas cenu. Tabakas ražotāju asociācija par esošo kārtību izsakās skopi.

“Akcīzes nodokļa likmes struktūru un tā piemērošanu nosaka Latvijā Akcīzes likums, kas savukārt ietver Eiropas Savienības direktīvas prasības. Un mums šī likumdošana ir saistoša un atbilstoši tai strādājam,” teic Tabakas ražotāju nacionālās asociācijas pārstāve Marita Jansone. Jāpiebilst, ka nekas neliedz veikalniekam cigaretes pārdot lētāk par ražotāja noteikto maksimālo cenu.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl