Uztura speciālisti: viens no galvenajiem bezdiētas dzīves nosacījumiem ir plānota “grēkošana” un sevis lutināšana

Pievienot komentāru

Izbaudīt mīļākos ēdienus, kas var būt arī ne īpaši veselīgi, šodien aicina amerikāņi, jo ASV tiek svinēta diena, kad var ēst itin visu, ko sirds kāro. Šie svētki īpaši tiek domāti tiem, kuri pārāk aizraujas ar dažādām diētām, kas ne vienmēr ir veselīgi. Vai tie derētu arī Latvijas iedzīvotājiem?

Kaut gan Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumi mainās veselīgās pārtikas virzienā, piemēram, dienas laikā ēdināšanas uzņēmuma ”Lido” apmeklētāji apēd 500 kilogramus dažādu svaigo salātu, taču joprojām ir pieprasīti cepti kartupeļi: dienā šajās ēdināšanas vietās tiek apēstas 2500 porciju.

“Latvietim jau vispār patīk ēst, mums patīk tradicionālās vērtības, tās kļūst aizvien populārākas. Atgriežamies no citu tautu ēdieniem pie savām pamatlietām: mums patīk piedevas, populārākie ir kartupeļi. Jo patiesībā tas nav slikti: kartupeļi ir viens no C vitamīna avotiem,” stāsta ”Lido” uztura speciāliste Alise Kindzule.

Hipotēze, ka latvieši prot baudīt ēdienu, apstiprinājās, kad “900 sekundes” uzrunāja cilvēkus, turklāt visi aptaujātie uzskata, ka jābūt vairākām dienām gadā, kad var ēst visu, ko gribas.

“Darbā mēs arī ejam atvaļinājumā un izbaudām brīvdienas un savu laiku, tā pat ir ar ēšanu. (“900 sekundes”: Kādi ēdieni jums sniedz baudu pašam?) Klasiski latviešu ēdieni. Steiks garšo, tie paši kartupeļi, dārzeņi, ļoti jūsmoju par omes gatavotiem saldiem ēdieniem,” saka Gatis.

“Esmu sajūtu cilvēks, un ēdiens ir viens no tādām baudām, ko reizēm gribas arī izbaudīt. Saldais, piemēram, kā šodien: kafijas krēms,” par saviem ēšanas paradumiem stāsta Ieva.

“Es uzskatu, ka jebkādus ēdienus var ēst. Man garšo ne stipri, ne asi, tādi kā krēmzupas, kā arī makaroni ar gaļu, kečupu un sieru, nekas dižs,” norāda Aija Emīlija.

Pasaulē un arī pie mums parādās arvien vairāk cilvēku, kas ievēro striktas, neveselīgas diētas un cieš pat no anoreksijas, tāpēc jābūt vismaz vienai izglītojošai dienai gadā, kas kliedētu mītus un aicinātu cilvēkus veidot draudzīgas attiecības ar ēdienu, stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

“Kas gan nenozīmē ēst visu, ko viņi vēlās, bet ēst veselīgi, samērīgi atļaujoties to, kas veselīgā ēdienkartē dažreiz neierakstās. To var padarīt par izglītojošo dienu, runājot par ēšanas traucējumiem, par zinātniski nepamatotiem pārtikas trendiem,” teic uztura speciāliste.

Vai Amerikā svinētā diena, kad var ēst visu, ko gribas, kļūs par starptautisku, vēl nevar zināt, taču uztura speciālisti iesaka tiem, kas ievēro dažādas diētas, uztaisīt pauzi un izbaudīt ko tādu, kas ļoti garšo, bet neļaujam sev ēst. Pārtikas psihologi ir izpētījuši, ka, ēdot ko garšīgu, ar labām domām un nešaustot sevi par to, vielmaiņa strādā daudz labāk un liekais svars nemaz nepieaug.