17 komentāri

Turpmāk cukuru ievārījumā būs daļēji vai pilnībā atļauts aizstāt ar saldinātāju. Zemkopības ministrija to skaidro ar iespēju samazināt kaloriju daudzumu ievārījumā.

Ministru kabineta noteikumi regulē arī to, kas ir ievārījums un kādam tam ir jābūt. Kopš šā gada 7. jūlija tajos ir norādīts, ka turpmāk cukuru ievārījumos drīkstēs aizstāt ar saldinātājiem. Katrs uzņēmums pats var izvēlēties, vai un kādu no atļautajiem saldinātājiem pievienos savai produkcijai. Zemkopības ministrijā LNT Ziņas noskaidroja, ka ar šādu priekšlikumu nākuši klājā paši uzņēmēji. Tomēr ne visi ievārījumu ražotāji atbalsta ideju cukuru aizstāt ar saldinātājiem.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti
Dana Erciņa-Užāne
zīmola “Spilva” pārstāve

Mēs īstenībā tam neredzam pamatojumu, kāpēc tas būtu jādara! Mēs to negrasāmies darīt, jo mūsu ievārījumos ir tikai cukurs. Ja godīgi, tad, liekot saldinātāju, ievārījums visā uzglabāšanas termiņa laikā zaudē savu kvalitāti un arī ārējo izskatu.

Zemkopības ministrijā akcentē, ka šāds jaunievedums bija nepieciešams, jo arvien vairāk cilvēku izrāda interesi par veselīgu uzturu, pievēršot uzmanību arī uzņemtām kalorijām. Ja ievārījumā cukurs ir aizstāts ar saldinātāju, tam varēs piemērot uzturvērtības norādi “Samazināts kaloriju daudzums”.

Dace Ugare
Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta direktora vietniece

Šobrīd ir tās tendences – samazināt kalorijas un ne tik daudz ēst cukuru, līdz ar to Eiropa jau šodien ļauj citiem produktiem – džemiem, marmelādēm un šīm visām lietām, arī ievārījumiem -, pievienot saldinātājus, noņemot nost cukuru. Šīm pārtikas piedevām nav tie līmeņi pievienojami tik lieli, lai varētu kaut kā ļoti ietekmēt organismu. Bet, – ja jūs ārstam paprasīsiet, kā organismu ietekmē cukurs, viņš arī teiks – “šausmas”. Prasīsiet par saldinātājiem, – arī teiks, nekas jau labs nav. Katram ir jāizvēlas, ko tad viņš grib.

Atļauto saldinātāju sarakstā ir gan dabīgie, gan mākslīgie saldinātāji. Uztura speciāliste Lolita Neimane uzsver, ka saldinātāji tiešām satur mazāk kaloriju nekā cukurs. Taču mākslīgā saldā garša pieradina cilvēku pie tā, ka viņam gribas saldos produktus vēl un vēl.

Lolita Neimane
uztura speciāliste

Ja mēs ēdam ievārījumu, tad mēs to neēdam lielām karotēm, tas ir tāds našķis. Es laikam tomēr būtu par to, lai tiek izmantots ievārījuma cukurs. Šobrīd nevar apgalvot, ka viņi nodara kādu ļaunumu veselībai, bet kopumā pieradināt pie ļoti saldās garšas, – tas noteikti nav labi.

Uzņēmuma “Spilva” pārstāve norāda, ka bieži saldinātāju izmantošana ievārījumos izmaksā lētāk nekā cukurs. Tas arī mēdz būt viens no iemesliem, kāpēc šādas izmaiņas stājušās spēkā, uzskata uzņēmums.

Dana Erciņa-Užāne
zīmola “Spilva” pārstāve

Droši vien kādam šādas izmaiņas ir nepieciešamas, un var būt kādam tas nāk par labu. Es domāju, ka tie cilvēki, kas ikdienā seko līdzi patērētam ogļhidrātu daudzumam, es nedomāju, ka viņu diētas sarakstā ir ievārījums.

Vai izvēlētajā ievārījumā ir cukurs vai saldinātājs, varēs pārliecināties, izlasot informāciju uz etiķetes.

TOP komentāri

  • Toska
    +17 +17 0

    Toska

    Orkla, kas pārpirkusi mūsu Laimu un Spilvu jau tagad gāž saldumos visādus mēslus. Palmu eļļu pirmām kārtām. Šokolāde un konfektes tik pretīgas ka paliek slikti. Agrāk tik ļoti garšīgais zefīrs kļuvis šķebinošs. Bērniem skolās vajag skaidrot, cik saldumu ēšana ir neveselīga zobiem un skeletam. Saldinātāji rada neatgriezenisku kaitējumu redzei. Ko tik nedara, lai mūs iznīcinātu...
  • aija
    +13 +13 0

    aija

    Valdiba,turpiniet tik indet tautu.Driz visi bus izmirusi vai aizbraukusiPasi varesiet savus podus berzt un viens no otra nodoklus pieprasit.
  • turiste
    +11 +11 0

    turiste

    Nu kādam ļoti izdevīgs darījums. neviens nedomā par kalorijām un visu pārejo ,tikai izdevīgu līgumu ,kas nes pienesumu makā.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl