Sviesta cenu kāpums ietekmē piena ražošanas nozari

5 komentāri

Sviesta cenu kāpums zemniekiem liek pārdomāt ganāmpulku veidošanas principus. Ja šobrīd aptuveni pusi Latvijas ganāmpulku veido melnraibās govis, tad nākotnē lauku ainava varētu mainīties un pļavās, iespējams, redzēsim vairāk brūni sarkano lopu. 

Zemnieku saimniecībā “Viesuļi” ir 120 govju ganāmpulks. Tās saimniece stāsta, ka savulaik pirms aptuveni 30 gadiem, kad sāka nodarboties ar piena lopkopību, ganāmpulku pārsvarā veidoja Latvijas brūnās govis. Šobrīd aina ir citādāka.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Pienu ar augstāko tauku saturu ir devušas Latvijas tradicionālās brūnās govis, taču mūsdienās tās ir arvien retāk sastopamas, tāpēc ganāmpulkos arvien vairāk ievieš sarkanraibās un sarkanbrūnās govis. Tās arī dod pietiekami treknu pienu, taču ne tik treknu kā savulaik Latvijas brūnās.

Otru pusi Latvijas ganāmpulku veido melnraibās govis. Tas tādēļ, ka savulaik, kad cilvēki sviesta vietā izvēlējās augu tauku produktus, piemēram, margarīnu, arī piena pārstrādes uzņēmumiem tik trekns piens vairs nav bijis vajadzīgs.

Cilvēku ieradumu maiņa un atgriešanās pie sviesta pēdējā gada laikā atspoguļojusies arī produkta cenā, kas pieaugusi par aptuveni 60-65%. Tas daudziem lopkopjiem licis aizdomāties par piena kvalitāti un ganāmpulku papildināšanai meklēt citas šķirnes. Tas atspoguļojas arī Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienības darbā.

Māra Baranovska
Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienības Ciltsdarbu speciāliste

Tā kā atgriežas pieprasījums pēc sviesta, tad līdz ar to arī pārstrādes uzņēmums sāk pieprasīt zemniekiem pienu ar augstāku tauku saturu. Reāli tas jau bija jūtams dažās saimniecībās, kur paši ražoja sviestu. Es jau viņiem pāris gadus speciāli meklēju buļļus, uz kuru pamata varētu pacelt tauku saturu.

Ciltsdarbu speciālisti katram ganāmpulkam cenšas piemeklēt piemērotāko vaislas materiālu, kas paaugstinātu piena tauku un olbaltumvielu sastāvu. Tomēr atsevišķu piena rādītāju maiņa ir vairāku gadu jautājums.

Anna Salmane
Zemnieku saimniecības “Viesuļi” saimniece

Lai izaudzētu govi, vajag trīs gadus, – govi apsēklo un tad atnesas teliņš. Tad gadu, kamēr vēl telīte izaug un apsēklo telīti, un tad tik var kaut ko gaidīt ar kaut kādu labāku ciltsmateriālu.

Tomēr piena pārstrādes uzņēmumi zemnieku centienus piegādāt treknāku pienu pagaidām uzskata par nepamatotiem un pārsteidzīgiem. “Rīgas piena kombinātā” piena piegādes kritēriji, par spīti sviesta cenu kāpumam, neesot mainīti.

Harijs Panke
“Rīgas piena kombināta” padomes priekšsēdētāja vietnieks

Mums nav tāda prasība, ka tam pienam būtu jābūt kādai īpašai tauku vai olbaltuma satura tendencei. Mums ir vajadzīgs sabalansēts, labs, kvalitatīvs piens. Trūkstošos piena taukus mēs iepērkam no tādiem pārstrādātājiem, kas nodarbojas ar tādu industriālo produktu ražošanu, kas pienu sadala divās frakcijās, – piena taukos un olbaltumvielās.

Turklāt Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs jau norādījis, ka turpmāks sviesta cenu kāpums nav pamatots, bet piena pārstrādes uzņēmumi prognozē, ka sviesta cenām vajadzētu pakāpeniski samazināties.

TOP komentāri

  • Henriete Petrovska
    +5 +5 0

    Henriete Petrovska

    Nekas neko neietekmē, vienkārši starpnieki grib savu peļņu palielināt, bet ražotājs ir spiests atdot par pusvelti savu darbu!
  • s
    +1 +1 0

    s

    Būs jāatgriežas pie mūsu brūnaļām-pieniņš trekns, garšīgs.Liesumam ūdens vēl ir.
  • Olars Zibens

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl