1 komentārs

Rīgas Austrumu slimnīcā nogādāti šogad pirmie pavasara sēņu upuri. Māte un dēls uzturā bija lietojuši pašu lasītās sēnes – bisītes, kuras satur ļoti indīgas vielas.

Abiem konstatēti smagi aknu bojājumi. Neizpratni par bisīšu strauji augošo popularitāti pauž arī mikologi, viņi iesaka uzturā lietot citas pavasara sēnes, kuras nesatur cilvēka dzīvībai bīstamas vielas, piemēram, Lāčpurnus.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Septiņdesmit gadus vecā sieviete un viņas 30 gadus vecais dēls slimnīcā ārstējas kopš pagājušās nedēļas nogales. Sākotnēji abu veselības stāvoklis bijis ļoti smags. Cietušie pēc mediķu palīdzības nav vērsušies uzreiz, jo cerējuši, ka vājuma sajūta pāries. Taču palicis tikai sliktāk, abi nokļuvuši reanimācijā.

Pēc intensīvas ārstēšanas slimnīcā abu veselības stāvoklis ir uzlabojusies. Viņi jau ir spējīgi nedaudz staigāt un arī runāt. Sieviete atklāja, ka pavasara sēnes bisītes lasa jau otro gadu. Taču šoreiz rīkojusies neuzmanīgi un aizmirsusi sēnes novārīt.  ”Es tikai uzcepu. Pēc trīs stundām palika tik slikti, ka pat nespēju pabrīdināt dēlu, lai neēd. Visu nakti vēmu. Briesmīgi! Tagad bisītes vairs nekad neēdīšu,” stāsta sēņu upure.

Bisītēm ir neregulāri krokotas brūnas cepurītes un gaiši kātiņi. Sēņu pazinēji brīdina, ka tās satur ļoti indīgas vielas, tāpēc pirms lietošanas uzturā tās ir pat vairākkārt jānovāra. Pretējā gadījumā organismam nodarītie bojājumi var būt tikpat postoši kā pēc zaļo mušmiru apēšanas. Var iestāties arī nāve.

”Es nesaprotu, kāpēc cilvēki ēd tās bisītes. Cilvēks jau var saindēties, ieelpojot garaiņus, kas rodas, bisītes vārot,” retoriski vaicā sēņu speciāliste.

Tikmēr mediķi norāda, – katru pavasari slimnīcā spiesti ārstēties pacienti, kuri apēduši indīgās bisītes. Taču šis ir smagākais un nopietnākais gadījums pēdējo gadu laikā.

TOP komentāri

  • KsKs
    0 0 0

    KsKs

    Mes ari vinjas lasijām un gatavojām,bet 2x novāriju un tad apcepu.Viss ok

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl