Siguldas pusē ābolus audzē pudelēs, lai iegūtu īpašu dzērienu

9 komentāri

“Kā pudelē iemānīt veselu ābolu?” – šis triks ir populārs Siguldā. Tur ir vienīgā vieta Latvijā, kur rūpnieciski notiek ābolu gūstīšana. Tā top viens no vīna darītavas produktiem.

Jānis un Reinis Zilveri. Tēvs un dēls. Dārznieki un vīndari. Abi novērtē jauno ražu. Šogad ābolu būšot mazāk nekā pērn. Bet tāpat pietiekami. Saimniecībā “Pīlādži” audzē ne tikai ābolus, bumbierus un ir augļkoku, kā arī ogulāju stādu bizness, bet darina arī vietējo vīnu un kalvadosu. Un tieši ābolu brendija vajadzībām ābelēs gluži kā eglīšu rotājumi sakarinātas pudeles. Turklāt tajās pilns ābolu.

Zemnieku saimniecība “Pīlādži” ar veselu ābolu ieaudzēšanu pudelē nodarbojas jau ceturto gadu, lai taptu viens no vīna darītavas produktiem, – kalvadoss.

Jānis Zilvers
“Pīlādži” saimnieks

Šī nav unikāla metode. Francijā gan viņi vairāk bumbierus mīl audzēt pudelēs, mēs ābolus. Katrā ziņā Latvijā mēs esam pirmsācēji.

Lai rudenī novāktu augļus, darbs jāpadara jau pavasarī, maijā.

Reinis Zilvers
Dārznieks un vīndaris

Zariņu ar visu aizmetušos auglīti iekšā pudelē, tad atsien ar striķīšiem, nostiprina un tā viņš tur paliek.

Taču svarīgi jau pēc pirmās nedēļas iet apgaitā un pārbaudīt visas pudeles. Bet arī tas nav garants, ka ābols ieaugs pudelē.

Reinis Zilvers
Dārznieks un vīndaris

Izdodas aptuveni 40%. Šogad esam novākuši jau simts, izskatās, ka vēl kādi simts būs.

Jānis Zilvers
“Pīlādži” saimnieks

Āboli jau nav pasargāti no daudziem kaitēkļiem, slimībām, arī tās apdraud, var piemesties puve, kraupis. Vēl viens iemesls ir dabiskā nobire, kad ābeles liekos ābolīšus nomet. Un var gadīties, ka tas notiek tieši ar to augli, kas iemānīts šajā pudelē.

 

Vīndari ar savu pieredzi labprāt dalās. Tā maijā pat tika sarīkoti ābolu gūstīšanas svētki, kur ikviens varēja piedalīties un dot savu artavu. Tiek solīts, ka ābolu gūstīšana kļūs par ikgadēju tradīciju.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl