Komentāri
Sieviete apdedzina muti ar sidru, kā sastāvā ir sēra dioksīds
Foto: Facebook.com / Diāna Strautiņa

Latvijas veikalos ir nonācis Cido Grupas izplatītais sidrs Happy Joe, kā sastāvā ir sēra dioksīds, un ir saņemtas pirmās sūdzības no pircējiem par šīs vielas izraisītajiem blakusefektiem.

Kāda iedzīvotāja savā Facebook profila ierakstā vērsusi uzmanību, ka uz pudeles sidra sastāvs ir norādīts tikai lietuviešu valodā un kaitīgā E220 viela ir paslēpta zem ķīmiskā nosaukuma “sēra dioksīds”.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Man šādas vienas, mazas 0,25 litru pudelītes degustācija beidzās ar jēlu muti, tā it kā zupu “pa taisno” no katla, kamēr tā vēl burbuļo uz uguns, būtu ēdusi. Mutes gļotāda dzīt sāk tikai pēc divām dienām, bet tikmēr pārtikas uzņemšana bija nu ļoti nepatīkama,” par nepatīkamo pieredzi raksta pircēja.

Cido Grupas pārstāve Inese Lielpinka komentārā Skaties.lv vēlējās vērst uzmanību uz Eiropas Savienības regulu 1169/2011. Tā paredz, ka alkoholiskajiem dzērieniem nav jānorāda produkta sastāvs, tikai alergēni. “Sēra dioksīds ir alergēns un var izraisīt alerģisku reakciju, par minēto ir informācija uz iepakojuma arī latviešu valodā, atbilstoši ES regulējumam,” norāda Lielpinka.

Viņa gan akcentē, ka Cido Grupas izplatītie produkti ir kvalitatīvi un droši un līdz šim par sidru Happy Joe sūdzības nav saņemtas. Alkoholiskā dzēriena sastāvā esošās vielas ir Eiropas Savienības atļauto pārtikas piedevu sarakstā, un, kā norāda Cido Grupas pārstāve, tās ir nekaitīgas veselībai.

Kā sarunā ar Skaties.lv skaidro PVD pārstāvis Māris Eiklons, sēra dioksīds arī ir pārtikas piedeva, kas iepriekš izvērtēta un Eiropas mērogā atzīta par nekaitīgu. Sidram sēra dioksīdu drīkst pievienot, bet tas jānorāda un jāizceļ tumšākā drukā. Kas attiecas uz Cido Grupas produktu, tad sūdzības par to nav saņemtas. Ja tas notiks, situācija tiks izmeklēta, apliecina PVD.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl