Salmonelozes uzliesmojumā Rīgas bērnudārzos vainīga no jēlām olām gatavota majonēze, konstatē SPKC

0 Komentāru
Salmonelozes uzliesmojumā Rīgas bērnudārzos vainīga no jēlām olām gatavota majonēze, konstatē SPKC

Ar salmonelozi saslimis vismaz 31 Rīgas privāto bērnudārzu audzēknis, un, visticamāk, tuvākajās dienās šis skaits turpinās augt. Šoreiz ir aizdomas, ka saslimšanu izraisījusi no jēlām olām gatavota majonēze, lai gan to gatavojušais uzņēmums apgalvo, ka ēdiena drošības noteikumus esot ievērojis.

Salāti ar salmonellām

Salāti ar dārzeņiem, majonēzi un salmonellām bērniem Rīgas privātajos bērnudārzos pasniegti 1. septembrī. Pirmās ziņas par saslimšanu epidemiologi saņēmuši nedēļu vēlāk. Salmonelozes simptomi var parādīties uzreiz, vai arī dažas dienas vai pat nedēļu pēc baktēriju nonākšanas organismā. Kad mediķi sāka pārbaudes, pēdas veda uz bērnudārziem, kurus vienoja fakts, ka tajos bērnus ēdina SIA Kindercatering.

”1. septembrī tādi šaubīgi salāti bija pasniegti launagā un bija arī lietota pašgatavota majonēze no jēlām olām. Tur varētu būt tas iemesls, jo saslimšanas datumi bērniem vispār ir 2., 3., 4. septembris,” skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Anita Brila.

Saslimšana ar salmonelozi laboratoriski noteikta jau 17 bērniem, bet tuvākajās dienās šis skaists, visticamāk, augs, jo analīžu rezultāti tiek gaidīti par vēl 14 bērniem. Kindercatering kopumā ēdina aptuveni sešus simtus bērnu 27 bērnudārzos, bet salmonelozes gadījumi konstatēti astoņos no tiem.

Foto

Riska produkti

Mediķi piesaistījuši Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kas nekavējoties slēdzis uzņēmuma virtuvi, kurā gatavota inficētā pārtika. PVD norāda, – salmonella iekļūst pārtikā, ja tās gatavotāji ir pavirši pret higiēnas prasībām.

”Ja personāls neievēro personīgo higiēnu, temperatūras režīmu, elementāru tīrību, izsekojamības prasības, tad viss krājās kopā un kādreiz tā sniega bumba pārplīst,” skaidro PVD pārstāve Tatjana Marčenkova.

Šobrīd Kindercatering turpina bērnus barot ar citā virtuvē ražotu pārtiku, no tās pēc Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām izslēdzot riska produktus – olas, vistas gaļu un cūkgaļu. Uzņēmumā arī uzsver, ka tā darbinieki slimojuši neesot, un higiēnas prasības ievēro. Kindercatering pārstāvis Oskars Blumbergs noliedz, ka kādi produkti būtu izmantoti jēlā veidā: ”Iemesls varētu būt olas, varētu būt vistas gaļa. Mēs viņu termiski apstrādājam tehnoloģiskā procesā Mēs arī esam ļoti ieinteresēti, kāds ir iemesls, tāpēc gaidām analīžu rezultātus, kuri būs piektdien.”

Līp pat trīs mēnešus

Salmoneloze ir akūta zarnu infekcija, kuras biežākie simptomi ir paaugstināta temperatūra, vēdersāpes un caureja. Tās izraisītājs – baktērija – pārsvarā atrodama dzīvnieku izcelsmes produktos. Tomēr viens otru ar salmonelozi var aplipināt arī cilvēki.

”Salmonella var ilgstoši izdalīties no organisma, pat līdz trim mēnešiem un ilgāk šī infekcija var izplatīties sadzīves kontakta ceļā no cilvēka uz cilvēku,” atzīst epidemioloģe Brila.

Mediķe akcentē, ka salmoneloze var pāriet arī ļoti vieglā formā, bērnam nemaz nenojaušot, ka tas ir kas vairāk par vieglu apaukstēšanos. Tādēļ ārste aicina slimības skarto bērnudārzu audzēkņu vecākus pat vieglu saslimšanu gadījumā tomēr vest bērnus uz pārbaudēm. Savukārt pārējo mazuļu vecākiem tagad būtu jāpievērš īpaša uzmanība savu bērnu higiēnai.

Video

Save
Save
0 Komentāru