Sācies skursteņslauķu darbīgākais posms; cilvēki attopas pēdējā mirklī

1 komentārs

Patlaban lielākajā daļā galvaspilsētas dzīvokļu ir ieslēgta apkure, bet tiem, kas pie siltuma tiek, kurinot krāsni, svarīga ir skursteņslauķa vizīte. Citādi neiztīrītais dūmenis var kļūt par iemeslu ugunsgrēkam.

Piemēram, skursteņslauķiem Ingum Saleniekam un Gatim Geidam rudens ir darbīgākais laiks. Dienā, kad šos skursteņslauķus apciemoja LNT raidījuma ”900 sekundes”, viņiem bija jātīra skursteņi kādā divstāvu mājā Sarkandaugavā. Ingum ir gandrīz 20 gadu darba stāžs, un viņš stāsta, ka tieši šajā gadalaikā cilvēki parasti atceras, ka jāsauc skursteņslauķis. Par to viņi bija piemirsuši pavasarī un vasarā, kad darbi noritētu daudz raitāk.

Ingus Salenieks, skursteņslauķis:

Ja mēs darām to pavasarī, tad varam apkalpot vairākus objektus, un arī viss process kopumā ir stipri drošāks, arī jumti ātrāk izžūst. Tagad jau veidojas rindas, cilvēki sagaidījuši momentu, kad skurstenis ”nevelk”, un nav apmierināti.

Latvijas Skursteņslauķu brālība ir dibināta gandrīz pirms 300 gadiem, un cilvēki, kuri strādā šajā profesijā, ir draugos ar augstumu. Agrāk skursteņslauķa amats tika pārmantots no paaudzes paaudzē, bet Latvijā darbojas vairāk nekā 60 šīs profesijas pārstāvju.

Atgādināsim arī kādu ticējumu – pieskaršanās skursteņslauķa apģērba pogām nesot lielu veiksmi.

Skaties un uzzini, kā notiek skursteņu tīrīšana!

TOP komentāri

  • žanis
    0 0 0

    žanis

    VAI TAD ar tādu noplukušu birsti var iztiŗīt skursteni . Uz to ir spējīgs tikai Inguss salenieks , kuram šinī darbā ir svarīga tikai nauda , nevis darba kvalitāte . To ko nepieņem kārtīgi skursteņslaucītāju amata biedri[ jo nav ievērotas ugunsdrošības atkāpes ] , to salenieks pa labu samaksu pieņems .

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl