1 komentārs

Ziņa alus cienītājiem. Lai popularizētu putojošo miestiņu, vairāki Rīgas krogi apvienojuši spēkus kopēja alus kvartāla izveidē.

Pēdējo gadu laikā Latvijā radušās virkne jaunu alus darītavu, tiek ražotas desmitiem dažādu šķirņu, un latviskais dzēriens no pliekana slāpju remdētāja kļūst par dzērienu, ko gluži kā vīnu lēni malkot un izbaudīt.

Rīgas alus kvartāls ir jauns koncepts, kā iepazīstināt ārvalstu viesus ar Latvijas mazajās alus darītavās ražotu alu, veicinot ne tikai tūrismu, bet arī Latvijas alus eksportu uz citām valstīm.

Idejā par kvartāla reklamēšanu spēkus apkopojuši vairāki alus baudītāju iecienīti krogi, kas atrodas Miera un Brīvības ielas apkārtnē. Izveidota arī īpaša alus karte, kas noderīga no alus faniem – tūristiem.

Viens no kustības “Mūsdienu Latvijas virtuve” aizsācējiem Ēriks Dreibants pirms vairākiem gadiem bija viens no pirmajiem celmlaužiem, kas iedrošināja Latvijas smalkākos restorānus pāriet uz latviskiem ēdieniem, kas nepelnīti tika norakstīti kā ne pārāk smalki.

Ēriks Dreibants
Pavārs, uzņēmējs

Lēnā garā, kopā apvienojoties, tas ir izdevies. Tagad aizejot uz restorānu, nebrīnāmies, ka ir zandarts, siļķe, biete. Galda kultūra nav tikai ēdieni, bet arī dzērieni.

Līdz ar alus kā baudāma dzēriena popularitātes pieaugumu, putojošā apiņu dzēriena pētīšanai un vērtēšanai pievērsušies arī profesionāli garšu pazinēji. Vīnu pasaulē tādus sauc franču terminā someljē, un tagad šīs profesijas pārstāvji ir arī alus industrijā.

Jānis Kaļķis
Alus someljē

Beigu beigās, kas tad ir īsteni latviskais dzēriens – ne jau franču vai itāļu vīns, bet alus. Mūsu virtuve ir lieliska, ņemam dzērienu, bīdām kopā – tajā visā kaut kas ir!

Pēdējo gadu laikā Latvijā krietni audzis mazo alus darītavu skaits, arī šķirņu skaits mērāms desmitos, piesaistot augošu gan pašmāju alus cienītāju, gan ārzemnieku interesi.

TOP komentāri

  • Andis Kazāks
    0 0 0

    Andis Kazāks

    Nez cik tad Latvijā ražoto alus šķirnes var nosaukt par alu?

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl