ReTV: Krīze ēdināšanas nozarē jau ir sākusies; sāk atlaist darbiniekus

57 komentāri
ReTV: Krīze ēdināšanas nozarē jau ir sākusies; sāk atlaist darbiniekus

Krīze jau ir sākusies, – līdz ar vēsāka laika iestāšanos būtiski samazinājies apmeklētāju un nolūkā izdzīvot atlaisti darbinieki. Tā situāciju ēdināšanas nozarē raksturo ReTV Ziņu uzrunātie kafejnīcu īpašnieki reģionos.

Rolands Millers, astoņu reģionālo kafejnīcu īpašnieks

“Krīze jau ir sākusies, ja var tā teikt. Ierobežojumi uz papīra nav, bet praktiski ir jau. Kā laikapstākļi pasliktinājās. Varbūt Rīgā vairāk cilvēku, kas ir vakcinēti, apmeklē iekštelpās restorānus, bet man, tā kā ir Daugavpilī un citās pilsētās, jau ir tiešām mazs apmeklējums telpās. Mums plāns ”B”, mēs skatāmies, mēģinām, ja krītas apgrozījums, samazināt darbinieku skaitu, samazināt izmaksas. Jo lielākās izmaksas ir darbinieki, nodokļi un īres.”

Beķerejas un kafejnīcas īpašniece no Ogres Iveta Zāģere aizkadrā ReTV Ziņām min, ka arī pieļauj iespēju atlaist darbiniekus, tomēr vēlas vēl cīnīties: “Ir divas iespējas. Tā kā pagājušogad – līdzi ņemšana. Ja atļaus kaut daļēji strādāt iekštelpās ar vakcinētajiem vai pārslimojošajiem, tad tā ir kaut kāda izeja no situācijas. Grūti pateikt, vai tas ļaus pārziemot, es pašreiz to neņemos apgalvot. Tas atkarīgs no daudziem apstākļiem, kāda būs saslimstība, vai cilvēki baidīsies vai nebaidīsies apmeklēt, kāda būs informācija publiskajā telpā, vai biedēs, ka šādās vietās var saslimt, vai arī, ievērojot piesardzības pasākumus, drīkst to darīt, grūti pateikt. Mēs nevaram paredzēt, kā cilvēki rīkosies.”

ReTV raidījumā ”Aklā zona” Ekonomikas ministrijas pārstāvis iepriekš norādīja, ka apzinās problēmas nozarē. Viņš norādīja, ka šobrīd izkristalizējušies trīs atbalsta virzieni, kas varētu tikt piemēroti gadījumos, ja, izmantojot visas valsts paredzētās iespējas, uzņēmējam tomēr būs liegts strādāt.

Raimonds Aleksejenko, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks

“Tas ir dīkstāves pabalsts, otra iespēja – atbalsts nodarbinātajiem un darba devējiem, grants uzņēmumam, ja tas cieš zaudējumus no ierobežojumiem.”

Beķerejas un kafejnīcas īpašniece Iveta Zāģere ReTV Ziņām saka, ka jautājums ir par mazajiem, ģimenes uzņēmumiem. “Var būt globāli kritēriji, bet jābūt izvērtējumam, kāds atbalsta pasākums būt piemērotākais. Atbalsta mehānismiem, manuprāt, jābūt fokusētiem uz konkrēto uzņēmumu, nevar likt visus uzņēmumus vienā maisā un izvērtēt pēc vienādiem kritērijiem, jo mēs neatbilstam vienādiem,” sacīja viņa, norādot, ka ir mazi ģimenes uzņēmumi, bet tiklab ir lieli tīkla uzņēmumi.

57 komentāri