Pozitīva pieredze! Rīdzinieki dodas uz laukiem apgūt zaļumu audzēšanu

Komentāri
Pozitīva pieredze! Rīdzinieki dodas uz laukiem apgūt zaļumu audzēšanu
Foto: Uldis Āboliņš, LNT Ziņas

Zemnieku lauku labumu pārdošana tiešajā tirdzniecībā ir veids, kā rīdzinieki tiek pie svaigiem zaļumiem arī agrā pavasarī. Taču ir daļa pilsētnieku, kas paši vēlas nodarboties ar mikrozaļumu audzēšanu dzīvokļos. Lai diedzēšana būtu sekmīga, pilsētniekiem ir iespēja doties apmācības uz laukiem.

Aizrautības pilni 11 rīdzinieki dodas zaļi domājošās biedrības “HomoEcos” rīkotajā ekspedīcijā un laukiem. Gūt padomus, kā pašiem audzēt mikrozaļumus uz palodzes Rīgas dzīvoklī, šie pilsētnieki ieradušies pie zemnieces Ilzes Lipskas, mikrozaļumu profesionālās audzētājas Krimuldas novada Inciemā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Mikrozaļumi ir augi un dārzeņi to sākuma stadijā, un no visa dzīvescikla tieši šie dīgsti esot visvērtīgākie – visvairāk minerālvielas, vitamīni un enzīmi. Šos mikrozaļumus tamdēļ mēdz saukt par mazām vitamīnu bumbām.

Foto

“Nu ļoti pēdējos četrus gadus just, ka cilvēku interese palielinās – viņiem gribas ēst zaļāk, gribas ēst veselīgāk,” teic mikrozaļumu audzētāja Ilze Lipska. Viņas ģimene jau desmito gadu diedzē rukolu, kressalātus, redīsu, kāpostu, brokoļu, zirņu un daudzus citus dzinumus. Rīdzinieki to visu vēlas rokas stiepiena attālumā, tāpēc Ilze soli pa solim dod padomus.

“Es biju iedomājusies, ka man tas jāspiež zemē iekšā dziļi, bet izrādās – to vajag visu audzēt uz zemes, lai tikai tiek mitrumiņš. Mēģināšu eksperimentēt, kā tas viss manā dzīvoklītī iejutīsies, tas būs ne īpaši gaišā Juglas dzīvoklī, nu tad redzēs, vai eksperiments izdosies,” teic rīdziniece Vita.

“Sapratu savu iepriekšējo kļūdu, ka es lietoju pārāk daudz zemes un es to uzrušināju, bet izrādās – tā zemīte ir vienkārši jāpieblietē. Dzīvoju Rīgas mūros – gribas kādreiz arī pašai savu siltumnīcu,” teic pilsētniece Kristīne.

Rīdzinieku ģimenēm ar bērniem šis ir izglītojošs piedzīvojums ar atbildību, jo ir cerība, ka bērni pēc tam rūpīgi sekos līdzi dīgstu attīstībai. Mikrozaļumu lietošana uzturā ir plaša – no vienkāršas uzkodas, salātiem, piedevām zupām un pamatēdieniem, līdz radošu recepšu zaļajiem kokteiļiem

Tests - ko tu zini par alus vēsturi?

Tests - ko tu zini par alus vēsturi? 8

Alus plūdi Londonā – vai tas maz ir iespējams? Izpildi testu par alus vēsturi, uzzini pārsteidzošus faktus un tiec pie sertifikāta! Neizpaliks arī balva.

Lasi vēl