Plastikāta iepakojumi var saturēt vielas, kas izraisa aptaukošanos, neauglību un pat vēzi

2 komentāri

Vai pārtikas iepakojums var izraisīt aptaukošanos, neauglību un pat vēzi? Ērtie un vieglie plastikāta iepakojumi, kas gadu desmitu laikā aizstājuši stikla vai papīra iepakojumus, var saturēt vielas, kas ir bīstamas mūsu veselībai.

Īpašu uzmanību pasaules zinātnieki velta ķīmiskajam savienojumam Bisfenolam A, kas ir polikarbonāta plastmasas iepakojumu, kā arī konservu un dzērienu skārdeņu iekšējos pārklājumos. Eiropā to jau piecus gadus aizliegts izmantot zīdaiņu pudelīšu sastāvā. Bisfenolam nokļūst organismā, tas darbojas līdzīgi sieviešu dzimumhormoniem.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Bisfenols ir viela, kura struktūra ir ļoti līdzīga sieviešu dzimumhormoniem estrogēniem, un līdz ar to šo vielu pieskaita pie tādām vielām kā endokrīnās sistēmas sagrāvējiem,” stāsta Rīgas Stradiņa universitātes docente, dietoloģe Laila Meija.

Speciālisti gan norāda uz vairāku pētījumu rezultātiem, kas apliecinot, ka no iepakojuma bisfenols pārtikā un dzērienos nonāk pavisam nelielos daudzumos.

“Principā cilvēkam būtu jāizdzer apmēram 300 litri ūdens dienā, lai viņam tā deva būtu tāda, lai viņš varētu teikt, ka negatīvi ietekmē viņa veselību,” skaidro LLU Pārtikas tehnoloģiju fakultātes asoc. profesore Sandra Muižniece-Brasava.

Kā paši varam noskaidrot, vai iepakojums satur bisfenolu? Plastikāta iepakojumiem ir īpašs marķējums – trijstūris ar bultiņām pulksteņa rādītāja virzienā un skaitļiem, kas norāda uz plastikāta veidu. Vislielākā iespēja, ka iepakojums satur bisfenolu, ir ar skaitli 7 marķētai plastmasai. Par drošāko un inertāko plastikāta iepakojumu speciālisti atzīst polipropilēnu, kas marķēts ar skaitli 5 un bieži vien norādīti arī burtiņi PP. Savukārt skaitlis 1 apzīmē plastmasu, ko izmanto PET pudelēs, – tajās bisfenola nebūs.

Foto

Skaties video!

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl