1 komentārs

Lai mazinātu plaisu starp bagātajiem un trūcīgajiem Latvijā, Pasaules Banka aicina valdību ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli. Bankas speciālisti izstrādājuši konkrētu piedāvājumu, kur nodokļu slogs mazajām algām būtu par trešdaļu mazāks nekā 10% turīgāko iedzīvotāju.

Šāda nodokļu sistēma, kas ir vairumā Eiropas Savienības valstu, tiek uzskatīta par taisnīgāku. Tomēr ekspertu ieteikums, par kura izstrādi samaksāta liela nauda, visticamāk, netiks ņemts vērā, jo nodokļa sloga palielināšana bagātākajiem ir politiski grūti īstenojama.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Atkarībā no ienākumu veida tiek piedāvātas trīs nodokļu likmes – 19% mazajām algām, 23% jeb esošā likme vidējām algām un 33% – turīgākajai sabiedrības daļai. Eksperti arī definējuši, kas, viņuprāt, ir lielas algas, kurām nodoklis būtiski pieaugtu.

Galvenais, kas ar šādu reformu tiktu panākts, ir daudz taisnīgāka ienākumu sadale, nekā tā ir pašlaik.

Paralēli nodokļu progresivitātei Pasaules Banka rosina dažādus sociālā atbalsta pasākumus cilvēkiem ar zemiem ienākumiem. Taču eksperti prognozē, ka, visticamāk, šis un vēl vairāki Pasaules Bankas ieteikumi, par kuru izstrādi samaksāti 300 tūkstoši eiro, netiks īstenoti, jo valdībai ir citi nodokļu reformas plāni.

Pie sava nodokļu reformas piedāvājuma strādā Finanšu ministrija. Tās pārstāvji atzīst, ka strauja nodokļu celšana bagātajiem, lai samazinātu slogu nabadzīgajiem, nav paredzēta, jo esot atrasti citi, politiski reālāki, risinājumi.

Neskatoties uz solīto visai straujo nepaliekamā minimuma celšanu, valdībā tapinātā reforma tikusi kritizēta tieši par to, ka tā nevienlīdzības problēmu pietiekami nerisina.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl