Komentāri

Latvijas otra lielākā pilsēta Daugavpils šobrīd top par pašbrūvētā degvīna, kas tiek dēvēts arī par šmakovku, epicentru. Daugavpilī jau pavisam drīz tiks atvērts latgaliešu nacionālā dzēriena muzejs. Tomēr parādījusies kāda problēma – muzejam rodas grūtības sameklēt legālu šmakovku pietiekamos daudzumos…

Daugavpils pašā centrā – Vienības namā – sāk iekārtoties Šmakovkas muzejs. Latgales tradicionālā dzēriena nosaukums – šmakovka – cēlies no poļu vārda smakovatj jeb “izbaudīt”. Tad nu arī muzeja pārstāvji sola, ka apmeklētāji varēs stundu ar audiogida starpniecību baudīt ekspozīciju sešās valodās.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Īstas tradicionālas šmakovkas pagatavošanai ir daudzas receptes. Bet sākuma process gandrīz neatšķiras no cita tradicionālā stiprā alkoholiskā dzēriena – kandžas – gatavošanas. Katram meistaram ir sava recepte, savs piesitiens un noslēpumi, lai brāgu pārveidotu par šmakovku. Saka, ka garšīgāka esot šmakovka uz rudzu bāzes no miežiem.

Foto

Topošajā muzejā zina stāstīt, ka Latgalē pirms 100 gadiem īsto meistaru pagatavota šmakovka kalpoja pat par maksāšanas līdzekli – naudas vietā.

Māris Bozovičs, Šmakovkas muzeja idejas iniciators:

Šmakovka vēsturiski kalpoja kā valūta – tas bija diezgan populārs bartera līdzeklis.

Arī mūsdienās Latgales pusē vēl joprojām esot palikuši īstie šmakovkas meistari, kuri gan īpaši neafišējas – licences alkohola pagatavošanai viņi vēl joprojām nepasūta. Tā arī esot problēma topošajam muzejam.

Māris Bozovičs, Šmakovkas muzeja idejas iniciators:

Latgale faktiski ir viens no nedaudzajiem reģioniem Eiropā, kur šmakovkas darināšana vēl joprojām ir pagrīdē, bet tā ir viena no plašākām Eiropas kulinārā mantojuma tradīcijām.

Iepazīties ar šo tradīciju Daugavpilī varēs jau maijā. Muzejā tagad vēl notiek pēdējie iekārtošanas darbi. Joprojām gan vēl nav skaidrs – vai muzeja apmeklētāji varēs arī izgaršot šmakovku, jo vēl joprojām nav atrisināts jautājums ar legāla šmakovkas piegādātāja atrašanu. Muzeja darbinieki ar laiku blakus ekspozīcijai plāno arī atklāt restorānu, kur dzērienu varēs arī baudīt.

Video

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl