Komentāri
Palielinās iedzīvotāju pieprasījums pēc ekoloģiskiem pārtikas produktiem
FOTO: LETA

Pieprasījums pēc ekoloģiskiem pārtikas produktiem arvien palielinās, tomēr cilvēkiem aizvien ir diezgan liela neskaidrība par to, kas tad īsti ir bioloģiska pārtika. Nereti cilvēki veikalu plaktos apjūk pie dažādiem marķējumiem, kas it kā sola, ka prece ir dabiska, bet tas izrādās nebūt nenozīmē, ka tā ir ekoloģiska.

Nesen veiktas aptaujas dati liecina, ka lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ir nepilnīga izpratne par to, kas slēpjas zem nosaukuma bioloģiska pārtika. Taču tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka šādus ekoloģiskus produktus viņi ikdienā iegādājas un uzturā lieto itin bieži.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Kā atslēgas vārdus, raksturojot bioloģisku pārtiku, aptaujātie min – bez ķīmijas, tīra, bez pesticīdiem, bez e vielām, audzēta laukos vai audzēta zemnieku saimniecībās. Taču tikai daļa no šiem apgalvojumiem atbilst ekoloģiskas pārtikas būtībai. Patiesībā bioloģisko pārtiku ražo ar videi un un dabai draudzīgām metodēm, nelietojot ķīmiskos pesticīdus un ķīmiskos minerālmēslus, kā arī  ievērojot dzīvnieku labturību.

Vienīgais marķējums, kas garantē, ka pārtika ir bioloģiska, ir eiropas savienības zaļā ekolapiņa. Bet, piemēram, marķējums Latvijas labums vien norāda, ka produkts ražots Latvijā, bet zaļā karotīte – ka lielākā daļa produkta sastāvdaļu iegūtas vienā reģionā.

Latvijā ar šādiem sertifikātiem var dižoties apmēram 3 ar pus tūkstošu bioloģisko lauksaimnieku. Viņu vidū arī zemnieku saimniecība Geidas. Gundega ar vīru jau vairāk nekā 10 gadus nodarbojas ar bioloģisko piena lopkopību.

Viņi  apsaimnieko 100 hektārus zemes, izaudzējot gan zāles lopbarību, gan graudus, ar ko, pašlaik tiek barotas 13  govis un tikpat daudz jaunlopi.

Bioloģiskais piens no Geidām tālāk tiek vests uz Tukumu, kur tiek pārstrādāts jogurtos, kefīros, pienā, biezpiena sieriņos un putrās, arī šo produkciju  rotā Eiropas ekolapiņa. Tieši cilvēku vēlme pēc tīras un kvalitatīvas pārtikas uzņēmumu pirms četriem gadiem pamudināja sākt nodarboties arī ar bioloģisko ražošanu.  Pārstrādes procesā ekoloģiskā ražošana tiek  stingri nodalīta.

Latvijā vispopulārākais bioloģiskās lauksaimniecības veids ir tieši piena lopkopība, taču veikalos var atrast arī ekoloģisko medu, gaļu, olas, maizi, augļus un dārzeņus.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl