Ornitologi iesaka ziemā barot putnus, taču darīt to atbildīgi!

Komentāri

Sākoties sniegotai ziemai, ornitologi aicina padomāt arī par putniem, jo viņiem ir grūti atrast barību. Daļa cilvēku ziemā, labu gribēdami, putnus baro, taču tas jādara atbildīgi.

Piemēram, biologa Anda Liepas ziemas putnu barotāja stāžs sasniedzis 25 gadus. Parasti Andis pacienā putnus ar eļļā ceptām auzu pārslām.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Barība, ko dod putniem, nedrīkst būt sālīta vai ar garšvielām. Vislabāk barotavu piepildīt vēlu vakarā vai agri no rīta, jo pēc garajām un aukstajām naktīm putni visaktīvāk sāk meklēt barību.

Ja iesākts barot putnus, tad tas būtu jādara visa ziemas garumā, atgādina ornitologi. Kā pierāda Eiropas pētījumi – regulāra barošana palīdz viņiem pārziemot, turklāt barotiem putniem, pavasarī var būt labākas ligzdošanas sekmes.


Andis Liepa, biologs:

Kad eļļa izkarsējas, tā ātri iesūcas auzu pārslās, eļļa putniem aukstajā laikā ir labi barojoša. Jebkuri putni – zīlītes vai dzilnīši, tie ir putni graudēdāji, arī kāds ķivulis nāk vai sarkankrūtītis šādu barību ēd.

Putnu sugu daudzveidība, barojot viņus ziemā, kļūst arvien kuplāka, stāsta biologs Andis. Pie viņa loga pielido pat plēsējputni – apogs un zvirbuļvanags, bet ne jau cienasta dēļ.

Barot putnus vajag atbildīgi – ja reiz to sāk darīt, tad tas ir jāturpina visu ziemu.

Jānis Ķuze, ornitologs:

Ja šie putni tiek baroti, viņi tiek piesaistīti vienai vietai un kritiskie brīži ir situācijās, kad gaisa temperatūra ir ļoti zema, īpaši maziem putniņiem jābarojas ļoti intensīvi. Ja uz vienu barotavu nāk putni, bet tur vairs barības nav… es negribu teikt, ka putniem tas var beigties letāli, bet viņi noteikti zaudē laiku, ko var izmantot, meklējot barību citur.

Foto

Video!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl