Nepametīs Latviju pat vilinoša piedāvājuma gadījumā – pasaules labākais bārmenis Andris Reizenbergs stāsta par ceļu līdz triumfam

2 komentāri

Bārmenis Andris Reizenbergs Pasaules kokteiļu čempionātā Ķīnā ieguvis pasaules labākā bārmeņa titulu. Sarunā ar TV3 Ziņām viņš stāsta par garo un sarežģīto ceļu līdz šim triumfam, par bārmeņa profesijas aizkulisēm un to, kāpēc nepiekristu vilinošiem darba piedāvājumiem ārvalstīs.

Novembra sākumā Ķīnā risinājās ikgadējais Pasaules kokteiļu čempionāts, tajā 63 valstu labāko bārmeņu konkurencē, Andris Reizenbergs izcīnīja zeltu.

“Kad nosauca [vārdu] “Latvija”, emocijas bija neaprakstāmas, kritu uz ceļiem, karogs gaisā, asaras acīs. tas bija vienkārši superīgi,” par uzvaras brīdi stāsta Andris.

Labākā bārmeņa titulu prestižajās sacensībās Andrim nodrošināja kokteilis, ko paredzēts baudīt pirms vakariņām – aperitīvs. Pie receptes viņš strādājis ilgi, gaiši rozā alkoholiskajā kokteilī nav ne sulas, ne sīrupa.

“Tas nav ne salds, ne skābs, tas ir tāds “biterīgs” – ar mazu rūgtumiņu, bet tajā pašā laikā ar tādu skābumiņu, jo es izmantoju rabarberu liķieri un melleņu džinu no Somijas, un tas dod baigi labo balansu. Es kādu dien bārā ielikšu kokteiļkartē, tad varēs nākt visi baudīt,” saka Andris.

Kokteilim bijis jābūt garšīgam, smaržīgam, ar labu pēcgaršu, vizuāli patīkamam un skaisti noformētam, turklāt profesionālā žūrija īpašu uzmanību pievērsusi bārmeņu veiklībai

“Dekorācijai bija 15 minūtes, piecu porciju kokteiļu pagatavošanai ir 7 minūtes, prezentācija – viena minūte. Tur bija tik daudz komplicētas lietas, ko es jau gatavoju no pagājušā gada maija, un visu saliekto kopā Ķīnā, es baigi labi jutos, kad es nokāpu no skatuves, es domāju – paldies Dievam, es esmu to izdarījis,” viņš saka.

Bārmenis atklāj, savam uznācienam gatavojies ļoti intensīvi un detalizēti: “Piemēram, es vienu dienu visu laiku glāzē liku ledu, nepārtraukti, ar domu, lai uztrenētu ātrumu, lai nesatrauktos. Lai es saprastu to ritmu. Tehnikai gāju cauri, cik ātri mērglāzē leju iekšā, sagatavoju visus kokteiļus, ja, lai zinātu cik ir laiks.”

Ceļš uz Pasaules labākā bārmeņa titulu aizsākās pirms pieciem gadiem, kad šajā čempionātā Andris ieguva bronzu. Tobrīd viņš uzstādīja sev jaunu mērķi –  kādu dienu pasaules čempionātā uzvarēt. Kad šis triumfa  sapnis piepildīts, bārmenis nu konkursos vairs nepiedalīšoties: “Es pie sevis biju domājis: nu, ja es vinnēšu šito, Pasaules labākais bārmenis 2019, tad vairs nav kur! Piedalīties nākamajā gadā un palikt otrajam vai trešajam? Nu nē, es esmu pietiekoši daudz konkursos jau piedalījies, man arī jāsargā savi sirmie mati jau parādās un arī nervu šūnas, jo tas nav tik vienkārši kā daudziem liekas.”

“Balzāmbāra” īpašnieks atklāj, ka par bārmeņa profesiju aizvien valda daudz stereotipu. Andris cer, ka viņa uzvara, palīdzēs vairot šīs profesijas prestižu arī Latvijā: “Ikdienā tas darbs ir diezgan smags un atbildīgs – sagaidīt viesi, pagatavot dzērienus, nest smagās mucas, pieņemt pasūtījumus. Tas, ko cilvēki redz – kā bārmenis uztaisa dzērienus, tas ir tikai tas ārējais. Citiem liekas: “O, tur tusiņš, alkohols.” Nu nav tā. Gribētos , lai bārmeņa profesija tiek vairāk cienīta. Lai nav bārmenis kā kājslauķis, un kāds ienāk bārā pa durvīm un saka: “Eu, davaj, uztaisi man kaut ko.”

Uzvara pasaules čempionātā, nenoliedzami, paver profesionālos ceļus godalgotajam bārmenim visā pasaulē, taču Andris šādus piedāvājumus neapsvērs.

“Mazums, kāds aicinās, bet es pats neesmu gatavs braukt nekur vai pārvākties, jo es esmu Latvijas patriots un lepojos ar to, ka es esmu latvietis! Bet tas dod iespējas lielākas viesnīcu bāru un kokteiļu restorānu tirgū, aicinās uz žūrijām vairāk,” viņš saka.