Mazu bērnu ēdināšanas paradumi ir kritiski, atzīst eksperti

1 komentārs

Mazu bērnu ēdināšanas paradumi ir kritiski. Vecāki, tiekot pāri atvases zīdaiņa periodam, mazo teju burtiski iemet nepareiza uztura paradumu pasaulē. Taču – mazais nav lielais – , norāda sociāli informatīvas kampaņas rīkotāji, kas aktualizē viena līdz trīs gadus vecu bērnu pareiza uztura nozīmi.

Portāla mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa ir mamma trim bērniem. Atskatoties, kā ēdinājusi vecākās atvases, kļūdas bijušas arī viņai.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Inga Akmentiņa-Smildziņa:

Vairāk ne tajā pamatēdiena izvēlē, bet tajā, cik lielu ļaunumu nodara dažādi našķi starp ēdienreizēm. Par to es nebiju tik ļoti nopietni aizdomājusies.

Portālā veiktajā aptaujā secināts, ka 92% vecāku jau divu gadu vecumā saviem bērniem vairs nepiedāvā speciāli mazajam pielāgotas maltītes, bet vairāk nekā puse vecāku mazo sāk ēdināt kā lielo jau pēc viena gada vecuma sasniegšanas. Tikuši pāri zīdainīša periodam, vecāki mazuli teju iemet nepareiza uztura paradumu pasaulē.

Ksenija Andrijanova, uztura speciāliste:

Ir ļoti apzinīgi vecāki, kas savus mazuļus baro ļoti veselīgi. Un ir tas pretējais gals – kur bērni pārsvarā pārtiek no pusfabrikātiem un ātrās ēdināšanas iestādēm, un šis ir diezgan kritiski.

Nepareiza uztura sekas – aptaukošanās, dažādas alerģijas, gremošanas traucējumi, zobu slimības.

Vislielākā problēma ir saldinātie dzērieni. Arīdzan pārlieku sāļš un taukains ēdiens. Tāpat būtu jāizvairās no sliktajiem ogļhidrātiem, kas ir visu veidu saldumi, arī konditorejas izstrādājumi.

Vairāk par mazu bērnu pareizu uzturu ikviens var uzzināt kampaņas interneta vietnē mazaisnavlielais.lv, kur vecāki var uzdot arī interesējošus jautājumus bērnu ārstiem.

Foto:

Skaties video!

TOP komentāri

  • Ieva
    +1 +1 0

    Ieva

    Bla bla bla.....
    Par bērna nepareizo sēdēšanu uz tā krēsla gan neviens nepurkšķ :D

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl