3 komentāri

Ja sieru var siet paši, tad alus brūvēšana jau ir daudz sarežģītāka. Latvija ir bagāta ar gan lielajām, gan mazajām alus darītavām, bet maz ir palikuši tādi, kuri alus brūvēšanu apguvuši no senajām senču tradīcijām un alu brūvē mājas apstākļos. 

Alu Latvijas iedzīvotāji gatavo jau gadu tūkstošiem. Par senatnes alus darīšanas tradīcijām līdz mūsdienām ir saglabājusies visai skopa informācija. Ja agrāk alus pirms Līgo svētkiem tika brūvēts daudzās lauku sētās, tad tagad tas ir retums, tomēr mums bija iespēja viesoties vienā no tādām.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Liezēres pagasta dziļā nostūrī – kādā lauku viensētā dzīvo vīrs, kurš jau vairāk nekā 60 gadus izkopj no senčiem pārmantotās tradīcijas un gadu no gada pirms Līgo svētkiem brūvē īstenu latviešu alu.

83 gadus vecais Mārtiņš Tirzītis stāsta, ka darbs ir ļoti atbildīgs un laikietilpīgs – katra nianse ir svarīga un viens nepareizs solis var izbojāt visu brūzi.

Mārtiņš Tirzītis
Alus darītājs

Pirmās reizes ir visādi izgājis. Galvenais jau tīrība un fiksā dzesēšana, nu tur nīkšana nav. Tur nevar tā, uzliec uz trepītēm un tecini – tad tu no viņa vari arī atteikties. Galvenais jau ir tā trauku tīrība. Ja viņus atstāji mitrus, viņi piepelē. Alam jau kaut kāds štrunts piedod tādu garšu, ka tas nav likvidējams.

Agrāk Mārtiņš visu audzēja pats – kā stāsta pats meistars – tad esot bijusi pavisam cita garša.

Mārtiņš Tirzītis
Alus darītājs

Kad agrāk iesals bija pašiem jāaudzē, tas nu bija darbs. Septiņas līdz deviņas dienas audzē iesalu. Kad grauds dzen asnu, tad ir jābeidz audzēt, tad ir jākaltē. Tas tā sutku mērcē un septiņas žāvē.

Iejavošana – misas tecināšana, vārīšana, alus raudzēšana un nogatavināšana – lai uz Līgo svētkiem alus būtu gatavs – brūzis jāsāk gatavot jau mēnesi iepriekš.

Viens no svarīgākajiem posmiem alus darīšanā ir piemērota ūdens atrašana.

Svaigi norūgušais alus jeb jaunalus nav īpaši garšīgs. Tas nav gāzēts, tādēļ jāveic alus uzgāzēšana un nogatavināšana. Alu sapilda traukos, parasti pudelēs vai kegos, pievienojot nelielu daudzumu nerūgušas misas, cukura vai iesala ekstrakta, kuru raugs pārvērtīs ogļskābajā gāzē, uzgāzējot alu.

Šogad Mārtiņš pagatavojis sešsimt litrus alus, bet kā pats stāsta – tagad tie vairs nav tādi apjomi kā agrāk – Kolhoza laikos – tad uz līgo svētkiem tika uzbrūvētas divarpus tonnas alus.

Tagad vairs arī veselība Mārtiņam neļauj alus brūvēšanai pievērsties tik nopietni, cik agrāk – tagad viņa prasmes pārmantojis dēls.

Mārtiņš alu brūvē jau vairāk nekā 60 gadus, bet tas nav vienīgais, ko viņš dara labi – viņš ir arī četrkārtējs Latvijas čempions zāles pļaušanā ar izkapti. Pirms Līgo un Jāņu svētkiem ikviena saimnieka gods ir, lai pagalms un sētmales ir appļautas.

Mārtiņam ir liela saimniecība ar 28 hektāriem zemes. Darba ir daudz, un Mārtiņš ne tikai pats ikdienā pļauj zāli ar izkapti, piedalās pļaušanas sacensībās, bet arī jauniešiem māca vecās senču metodes. Arī LNT Ziņām, viesojoties pie meistara, bija iespēja apgūt zāles pļaušanu senču tradīcijās.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl